У квітні вже матимете врожай

Особливості підзимових посівів

Щоб із появою першої зелені навесні й у вас на городі були «свіжі вітаміни», яких цієї пори року особливо не вистачає, потрібно подбати вже зараз.

Для цього викорисовують підзимові посіви. Сівба насіння під зиму має кілька переваг порівняно з весняною, а саме:

lкрім того, що ви збиратимете врожай у ранні терміни, він буде ще й більшим на 25-30 відсотків порівняно з весняним;

lнасіння, посіяне під зиму, краще використає зимову вологу ґрунту, швидко набухатиме та даватиме дружні сходи;

lрослини легко переносять весняні заморозки;

lпідзимові посіви ефективні в разі, якщо весна видасться холодною та дощовою, і ви тривалий час не матимете змоги розпочати городні роботи. Особливо ефективні такі посіви на ділянках, де ґрунт навесні поволі відтає та довго не просихає;

lі нарешті, підзимові посіви звільнять вам час навесні, у дуже завантажений період.

Однак, щоб усе було і справді так, потрібно знати деякі особливості сівби під зиму. Передусім, треба знати, які культури можна висівати в цей час. Для цього придатні всі холодостійкі овочеві, насіння яких починає проростати за температури 2-5оС і які витримують заморозки до мінус 3-5оС. До цієї групи належать морква, петрушка, селера, пастернак, кріп, шпинат, цибуля, салат тощо.

Вирішальне значення має термін посіву. Якщо зарано посієте насіння – воно проросте і взимку рослини вимерзнуть, якщо запізно – земля промерзне і сівба буде неефективною. Треба розрахувати так, щоб восени насіння тільки набухло, але не проросло. Дослідження свідчать, що оптимальні терміни посіву настають, коли температура ґрунту знижується до 2-4оС, а повітря – до 0оС. Це зазвичай збігається з початком ранкових заморозків. Найкращим терміном сівби насіння холодостійких овочів на Київщині є кінець жовтня-початок листопада.

На яких ділянках і як найкраще висівати насіння? Для підзимових посівів відводять ділянки на південних або південно-західних схилах, які навесні найшвидше прогріваються і підсихають. Ґрунт має бути нещільний та родючий. Ділянку готують завчасно, коли ще стоїть гарна погода. Її перекопують, підживлюють та розрівнюють. Якщо ґрунт дуже зволожений, потрібно розбити грядки. Потім роблять борозденки завглибшки 4-5 см (після осідання землі вони будуть значно меншими), висівають у них насіння і прикривають шаром землі 1,5-2 см, тільки цибулю-сіянку – 4-6 см. Посіви мульчують торфом чи перегноєм. Це запобігатиме утворенню ґрунтової кірки і сприятиме тривалішому збереженню вологи, що накопичиться за зиму.

Чи потрібно збільшувати норму висіву насіння? Доведено, що за гарної схожості насіння загущені сходи пригнічуватимуть один одного, заважатимуть швидкому росту коренеплодів і зводять нанівець основну перевагу підзимових посівів – отримання раннього врожаю. Тому норму висіву насіння потрібно збільшувати, якщо воно має недостатньо високу схожість на 25-30 відсотків.

Рано навесні підзимові посіви накрийте плівкою, розпуште ґрунт і підживіть рослини швидкодіючими азотними добривами. Для цього найкраще використовувати сечовину з розрахунку 8-10 г на 1м2.