Через храм – до миру та злагоди

Багато років радянська влада докладала всіх зусиль, аби «вибити» з українців будь-які прояви націонал-патріотизму, віри в Бога. А тому й руйнувала святі храми. Нове покоління українців, на думку Київського міського голови Олександра Омельченка, має зробити все, аби відновити святині українського народу. Сам Київський голова за роки свого господарювання довів, що йому не байдужа духовна спадщина співвітчизників. Про це красномовно свідчать чимало відновлених та реставрованих церков, храмів не тільки в Києві, а по всій Україні.

Нещодавно мер Києва відкрив відреставрований з ініціативи заступника голови КМДА Михайла Голиці храм Архістратига Михаїла у селі Плиски Борзнянського району на Чернігівщині. Олександр Омельченко, виступаючи перед плисківчанами, розповів, що дорогою до церкви був глибоко вражений розореністю чернігівської землі. «У мене болить серце за кожного ображеного українця, за кожну ненагодовану дитину, – наголосив Олександр Омельченко. – Нині усі бачать, що українська влада не є народною і не піклується про українців. Український народ у злиднях, а влада у високих кабінетах насміхається над збідованими людьми. Тільки Київ, як серце держави, взяв на себе відповідальність оновлювати святі місця України, і тільки в столиці по-справжньому, а не формально піклуються про своїх людей».

Плисківчани радісно зустріли приїзд шановних гостей, серед яких були заступник голови КМДА, уродженець села Плиски Михайло Голиця, народний депутат України Іван Плющ, голова акціонерного товариства «Укрреставрація» Микола Орленко, автор проекту Віталій Полегкий та багато інших.

Церква села Плиски відома з XVII століття. Кілька разів її руйнували, та все ж відновлювали на пожертви прихожан. Нині реставрована церква Архістратига Михаїла буде радувати око не одному поколінню плисківчан та мешканців навколишніх сіл. Гості подарували оновленому храмові унікальні ікони, а мер Києва передав для недільної школи, що діє при храмі, ще й телевізор та відеомагнітофон.

На прощання Київський міський голова побажав плисківчанам миру та злагоди: «Нехай Архістратиг Михаїл завжди захищає мирне небо над чернігівськими землями так, як уже багато століть захищає небо над Києвом», – додав Олександр Омельченко.