Пісні з «української Трансільванії»

У Києві відбулася презентація платівки «Промені сліз» тернопільського гурту «Холодне сонце». «Готична» група цього року посіла друге місце на фестивалі «Перлини сезону».

Готика – субкультура, яка виникла в Англії наприкінці 70-х – початку 80-х років. Готика – це світогляд і філософія, музика й література, мода та імідж, архітектура й мистецтво, якими живуть мільйони людей у всьому світі. Готи є в усіх колах суспільства: з-поміж студентів, політиків і неформалів, митців і бізнесменів. Готи носять виключно чорний одяг (як певний протест проти кольорової суєти суспільства й ознаку своїх) та срібло (як символ чистоти), слухають готичну музику. У готів нема обмежень за ознаками релігії чи поглядів.  Готична атмосфера – це те, що звичайних людей напружує (оскільки несе в собі занадто сконцентрований заряд емоцій), але дає життєву наснагу й силу – меланхолія, смур, біль, холод життя, пошук самих себе і парадокси в текстах.

Характерна риса української готики – сила, поєднана з красою та елементами філософії, зазначає головний гот України Віталій «Stranger» Федун. Він – фундатор Українського готичного порталу та, до речі, продюсер групи «Холодне сонце». Готика як музичний напрям у нашій країні розвивалася автономно, майже без впливу заходу, і тому оригінальна та унікальна. Яскраві представники цього напряму – «Кому вниз», «Вінки», «Dust heaven» та ін. Власне, на початку року видано збірку «Українська готика» (там є навіть дві пісні «Скрябіна»), яка має велику популярність, нині додруковують третій наклад. За три роки Український готичний портал вивіз шість українських гуртів на європейські готик-фестивалі. Цього року одразу три українські групи брали участь у найпрестижнішому в світі фестивалі «Wave Gotik Treffen» у Лейпцигу.

Віталій Федун заснував лейбл «Чорна правда» – єдине в Україні місце, що випускає альбоми гуртів, які грають готичну, темно-романтичну та індустріальну музику. Тут і видано альбом групи «Холодне сонце» – «Промені сліз». Як і в назві гурту, у піснях помітне протиставлення протилежностей – «безкрилий ангел», «крижана зірка», «тінь кохання». Тексти написано українською мовою, є одна англомовна композиція – кавер-версія  на пісню «Depeche mode». Групу «Холодне сонце» засновано 2000 року. Після постійних творчих пошуків з оригінального складу залишився лише харизматичний лідер – Василь Гоцко. «Похмура постать у плащі з’явилась на українській готичній сцені раптово, із краю покинутих замків, сивих гір та тисячолiтнiх лісів, – поетично висловлюється про групу Віталій Федун. – «Холодне Сонце» розкриває присмак того кохання, що несе подих смерті».

Самі музиканти порівнюють себе з групою «HIM», хоча й розуміють, що такі конкретні прив’язки недоречні. «Просто люди мало обізнані з музичними напрямами, і тому хотілося б дати потенційним слухачам приблизне уявлення про те,  що вони почують на диску, – каже Василь Гоцко. – Звісно, наша стилістика постійно змінюватиметься, але, сподіваємося, тоді гурт «Холодне сонце» буде відомим і не потребуватиме порівнянь».

Перший крок до популярності не лише у вузьких колах слухачів було зроблено цього літа: нарешті група виступала на фестивалі «Перлини сезону», взяти участь у якому планувала вже давно. Гурт «Холодне сонце» здобув друге місце в номінації «рок-музика».

У планах «Холодного сонця» – просування на західний ринок. Як відомо, там українська експериментальна та альтернативна музика має значно більший попит, ніж удома.