«Ящірка» захопила сушу й море

Щонайменше 70 людей загинуло від надпотужного тайфуну «Токаге» над японськими островами. Ще понад  300 дістали травми. Стихія порушила роботу транспорту  практично на всій території країни.

Упродовж минулих днів було відмінено тисячі авіарейсів. Через тайфун повністю зірвано графік роботи залізниць. Велетенські цунамі заввишки 10 метрів, як у фантастичному фільмі Голівуду, стали причиною затоплень десятків малотонажних суден, які, дрейфуючи поблизу Тихоокеанського узбережжя та в Японському морі, розбивалися об причали або наскакували на рифи чи хвилерізи. У порту Фусіки таким чином напівзатопленим виявився російський теплохід «Антоніна Нежданова». Судно кинуло якір, але одразу  дістало пробоїну. 112 пасажирів і членів екіпажу вдалося евакуювати.

За минулу добу в деяких районах центральної частини головного японського острова Хонсю випало до 400 міліметрів опадів. На Сікоку – до 550 міліметрів. Це, у свою чергу,  призвело до численних повеней, проривів гребель, розливу річок. До рятувальних операцій повсюдно підключаються підрозділи сил самооборони, які, зокрема в зонах повеней, на гелікоптерах знімають людей з дахів.

«Токаге» японською означає «ящірка». Цей тайфун за кількістю потерпілих став найстрашнішим для Японії впродовж останніх двох століть. Нагадаємо, що тільки цього року Японію охопило десять тайфунів. Загальні збитки обчислюються сотнями мільйонів доларів.