Тигипко передумав. Чи здався?

На другому етапі VI з’їзду «Трудової України» не було названо політика, якого партія підтримає на президентських виборах. Попри квітневі обіцянки першого етапу з’їзду. «Ми ще не готові чітко сформулювати свою позицію», – заявив голова «ТУ» Сергій Тигипко журналістам.

Незважаючи на те, що кілька обласних організацій «ТУ» вимагають, як це виголошували делегати, балатування свого лідера, йому не вдалося, схоже, переконати високопосадових однопартійців у доцільності цього. Скажімо, віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника, який ще на першому етапі пропонував зосередитись на кандидатурі Віктора Януковича. Мабуть, сталось щось подібне до ситуації в НДП: як тільки Валерій Пустовойтенко натякнув на своє можливе кандидатство, його однопартієць міністр Анатолій Толстоухов спрогнозував… черговий передвиборний розкол партії. Тож минулого тижня політрада НДП вирішила все ж підтримати кандидатуру нинішнього прем’єра.

Як і в НДП, у «Трудовій Україні» є багато противників такого рішення. Але сам Тигипко вже, схоже, відмовився йти у президенти: «У будь-якому випадку вибори не пройдуть повз нас. Ми знаходимося в угоді з більшістю. Гадаю, ми переконаємо (у липні. – авт.) з’їзд, аби був єдиний кандидат».

Після другого етапу з’їзду «ТУ» виникають сумніви щодо запевнення Тигипка в одному з його недавніх інтерв’ю, що «зараз уся влада у керівника партії».

Нині Тигипко веде переговори з Януковичем, аби той взяв у свою передвиборну програму й тези з програми «ТУ». Зокрема, як сказав лідер «трудовиків», партія знає, як повернути вкладникам гроші Ощадбанку, подолати безробіття, підтримати молодь, вчителів, лікарів. Є й інша тема розмови. «Якщо ми домовимось, у разі перемоги він бере на ті чи інші посади наших людей…», – сказав Тигипко у згадуваному вже інтерв’ю.

Коментуючи нинішню паливну кризу та торішню зернову, С.Тигипко захистив В.Януковича: «Будь-який уряд може бути поганим чи дуже поганим. Проблема в тому, що не сформували резервів зерна і палива. Але серйозної провини уряду немає, бо резерви створюються не одним урядом, а кількома. І Верховна Рада має прийняти відповідне рішення».

Показово, що не було цього разу Олександри Кужель, яка на першому етапі чи не найбільше агітувала, аби Тигипко йшов на вибори особисто. Зате до вісьмох найіменитіших «трудовиків» у президію обрали й Юрія Мірошниченка, бо його партія «Нова генерація України» реорганізувалась і приєдналась до лав «Трудової України».