Землю з України–на могили закатованих

Унікальна велосипедна експедиція стартувала першого травня від пам’ятника Тарасові Шевченку в Києві. Трансконтинентальна, бо троє сміливців – академік Міжнародної академії оригінальних ідей, у минулому професійний каскадер Віктор Гаврилюк, 16-річний Денис Осипов із міста Чехово Московської області і 13-річний Євген Бєляков із Прилук мають за 120 днів здолати на велосипедах понад 14 тисяч кілометрів і на День Незалежності України, 24 серпня, фінішувати в Магадані.

Віктор Михайлович, виходець із сім’ї репресованих, народився в Магаданському краї, тому такий маршрут – невипадковий. «Торік ми взяли трохи української землі на Говерлі, візьмемо на Чернечій горі в Каневі й висиплемо її в кожному місці масових поховань розстріляних, закатованих, замучених голодом українців у ГУЛАГу. Ми провеземо всім маршрутом Національний прапор України, організуємо молебні в місцях масових поховань, поспілкуємося з очевидцями тих страшних подій. Цьогорічна експедиція пройде під гаслом: «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ». Ця велоекспедиція – вже четверта».

Акція стала можливою завдяки підтримці Управління у справах сім’ї та молоді Київської міськдержадміністрації, народного депутата України від «Нашої України» Євгена Жовтяка. Він і депутат Київради Олександр Кулик побажали учасникам експедиції щасливої дороги й благополучного повернення.

Із Магадана до Києва мандрівники повернуться літаком. Найбільш засмученим був маленький син Віктора Гаврилюка Давид – у попередніх трьох експедиціях він брав участь починаючи з трьох з половиною років, а тепер його не взяли.