Потурбуйтеся про сад

Квітень чи не найсприятливіша пора для садіння дерев та кущів. І якщо ви вирішили доповнити свій сад кущами смородини, порічки, аґрусу, малини, су-ниці, то не баріться. Бо в цих рослин у ранні строки починається вегетація, і не варто допускати садіння кущів з розвиненими бруньками, тим паче листям, бо це негативно позначиться на їхньому приживанні та подальшому рості.

Те ж саме можна сказати і про плодові дерева, які найкраще садити до пробудження бруньок. Формуючи саджанець, залишають дві-три скелетні гілки. Якщо скелетні гілки відсутні, це формування проводять у наступному році, коли пробудяться бокові гілки. Перед садінням саджанці треба поставити у воду на ніч, а перед самою посадкою коріння прирізати секатором для їх стимулювання.

Але якщо ви трохи запізнились та бруньки вже з’явились – теж нема чого хвилюватись. Треба лиш дуже обережно поставитись до збереження цих невгамовних бруньок. І бути уважними до них під час садіння.

Якщо вам потрібно зберегти саджанці – то найліпше це робити в тимчасовому прикопі. Так коренева система зберігається від підсихання. А якщо ви вже вирішили висаджувати саджанці, то непогано було б перед цим змочувати їх в ґрунтово-перегнійній бовтанці (у співвідношенні 1:1), можливо також у глиняній бовтанці.

Під час садіння дерев важливо зважати на якість саджанців.

Хочу ще раз попередити: закладаючи сад нестандартними саджанцями, ви затримуєте період плодоношення на З – 4 роки. А купуючи саджанці десь на трасі, по дорозі до свого такого улюбленого саду, ви ризикуєте отримати великий головний біль на найближчі роки, коли «різні» сорти будуть давати однакові плоди.

Коли ґрунт у вашому саду дозрів і не прилипає до взуття, пора обкопувати пристовбурні круги. Також було б непогано перекопати і ягідники. При цьому треба зважати на те, щоб глибина перекопування не перевищувала 6-8 сантиметрів – це запобігає пошкодженню коріння, тому перекопують паралельно розташуванню коріння, тобто в радіальному напрямку від стовбура. Водночас не завадило б і підживити дерева. У молодому саду та ягіднику на площу в 1м2 вносять 3-4 кг перегною, 20-З0 г суперфосфату та 10 г хлористого калію або півлітрову банку деревного попелу. В плодоносному саду норми добрив на 25-30 відсотків збільшують.

Міжряддя малини та в кущах доцільно замульчувати гноєм, торфом чи компостом на 6-8 см. Мульча – джерело поживних речовин для кущів, а також перешкода для виходу з ґрунту жуків малинового довгоносика.

Є ягода, якою більшість людей у нашому кліматичному поясі в зв’язку з її коротким строком плодоношення так і не встигають насолодитися. Це суниця, дуже примхлива і короткочасна культура. Тому приділимо увагу і їй. До відростання нових листків слід зібрати старе, яке є джерелом хвороб, підживити рослини органічними добривами (3-4 кг на 1 м2), нітроамофоскою (30-40 г на 1 м2), розпушити міжряддя, заробляючи добрива в ґрунт.

Ірина КУДРЕНКО, кандидат біологічних наук, Національний ботанічний сад ім. М.М.Гришка НАН України