Все залежить від сусіда

«Минулого року на своїй дачній ділянці у міжряддях полуниці я посадила столовий буряк. Однак ягоди не дозрівали, аж поки не вирвала його. Розкажіть, можливо, ці культури не можна вирощувати поряд?» – з таким проханням звернулася до редакції наша читачка.

Більшість дачників через обмежену площу земельної ділянки часто використовує ущільнені, змішані та повторні посіви. Вони доцільні для багатьох культур, оскільки дають змогу значно підвищити урожай з одиниці площі, стимулюють розвиток одна одної та зменшують забур’яненість городу. Проте не всі культури можна вирощувати поряд, оскільки вони мають різний вегетаційний період – від 20 до 180 днів, неодинаково вимогливі до умов вирощування та площі живлення, різняться за розмірами та формою куща тощо. Щоб основна культура, яку ущільнюють комфортно, почувалася та добре плодоносила на все це слід зважати.

У даному разі культура-ущільнювач підібрана не зовсім вдало. По-перше, полуниця для нормального росту та розвитку, особливо у період наливання ягід, потребує підвищеного вмісту у ґрунті калію. Оскільки основна маса коренів у неї розміщується на глибині близько 30 см, важливо, щоб він містився саме у цьому шарі. Буряк у початковий період росту також використовує велику кількість цього елемента і корінці теж залягають неглибоко. Отже, якщо їх не підживлювати – виникне дефіцит калію. По-друге, полуниця – світлолюбна культура. Лише за умов доброго освітлення можливо зібрати урожай. Для вирощування буряку у її міжряддях потрібно, щоб вони були завширшки 70-80 см. Інакше, розростаючись, буряк пригнічуватиме полуницю, бо кущ у нього доволі великий. Міжряддя такої ширини часто використовують у спеціалізованих господарствах для механізованого обробітку. На дачній ділянці полуницю вирощують зі значно вужчими міжряддями. По-третє, обидві ці культури вологолюбні. Торішня весна та початок літа були посушливими. Без додаткових поливів полуниця, очевидно, відчувала дефіцит вологи, оскільки буряк в цей період інтенсивно ріс та витрачав значну її кількість. За таких умов, зрозуміло, зібрати гарний урожай ягід виявилося проблематично. Отже, для ущільнення полуниці краще вибирати рослини з вузьким кущем, не розлогі, з порівняно повільним ростом. Практика засвідчила, що найкраще для цього використовувати часник. У цьому разі, крім економного використання площі, полуниця менше вражається сірою гниллю: сусід-часник виділяє фітонциди, які зменшують ризик виникнення цієї хвороби.

Ущільнюють переважно такі культури, як огірок, помідор, ранню картоплю, пізню капусту тощо. Так, у рядки ранньої картоплі розрідженим способом висівають гарбузи, кабачки, патисони, квасолю. Тоді основну культуру збирають у червні-липні, а в культур-ущільнювачів у цей час продовжується період інтенсивного розвитку. За таким самим принципом ущільнюють огірок салатом, пекінською капустою чи іншими зеленними культурами з нетривалим вегетаційним періодом. Їх висівають за 7-8 днів до сівби насіння огірка. Часто рекомендують ущільнювати огірки цвітною капустою, однак практика показала, що робити це не слід. Для отримання доброго врожаю головок капусту необхідно підгортати. При цьому багато коренів огірка пошкоджуються, і часто це призводить навіть до загибелі рослин. Успішно ущільнюють посіви огірка також кукурудзою, яка захищає їх від несприятливих погодніх умов.

Насіння пекінської капусти, салату можна висівати одразу ж із сівбою огірка чи висаджуванням розсади помідора, перцю, баклажана. Через 20-25 днів збирають урожай ущільнювачів та розпушують міжряддя основної культури. Для моркви добрими сусідами можуть бути редиска, капуста броколі, салат, шавлія, майоран тощо. Змішані посіви моркви та редиски сприятливі для розвитку обох культур. Сходи редиски з’являються значно швидше, ніж моркви. Це дає змогу раніше розпочати прополювання рядків, знищення ґрунтової кірки та розпушення міжрядь, що створює кращі умови для сходів моркви.

Якщо ви вирощуєте ревінь, у перший-другий рік його міжряддя доцільно ущільнювати зеленними культурами (петрушкою, селерою), огірком, капустою тощо. У міжряддях плодових дерев можна вирощувати багаторічні овочі, виганяти цибулю на перо, петрушку, селеру.

При повторних посівах на одній площі отримують два і навіть три врожаї за сезон. Набір культур може бути таким:
– редиска раннього строку сівби, потім висівають насіння огірка чи висаджують розсаду помідора, перцю та баклажана;
– після ранніх холодостійких зеленних (салат, шпинат, кріп, цибуля на перо) висаджують розсаду капусти середніх та пізньостиглих сортів, огірка чи помідора;

– після збирання урожаю моркви чи буряку столового на пучкову продукцію вирощують огірки, редьку зимову тощо;
– висаджують ранню картоплю у ямки після редиски, а після збирання картоплі висівають ще зимову редьку, висаджують розсаду цвітної капусти чи кольрабі осіннього терміну або інші культури з коротким вегетаційним періодом.

Цікавою є особливість деяких культур захищати інших від шкідників. Так, щоб уберегти моркву від морквяної мухи, посадіть поряд цибулю. Якщо посієте дайкон чи японську редиску разом з капустою та цибулею, то шкідники, які зазвичай пошкоджують кореневу систему цих культур, переберуться на коренеплоди дайкона. Квасоля або селера захистять капусту від капустяної мухи.
Плануючи ущільнені чи змішані посіви, пам’ятайте, що у будь-якому разі вони мають бути не загущеними, добре освітлюваними та чистими від бур’янів. Культури у таких посівах мають доповнювати одна одну і в жодному разі не пригнічувати та затіняти.