Кресало у їхніх руках

Святковим концертом у Національній філармонії завершився VII Міжнародний конкурс юних піаністів Володимира Крайнєва. Понад сто юних музикантів, віком до дев’ятнадцяти років, подали заявки на участь, але після відбору залишився лише 41 кандидат з 10 країн світу. У двох вікових групах вони виборювали право називатися найкращими.

За словами Володимира Крайнєва, голови журі конкурсу, народного артиста СРСР, народного артиста України, професора Ганноверської вищої академії музики та театру, цього разу наймайстерніше виступали представники азійських країн. Пан Крайнєв пояснив це тим, що виконавська культура в Азії зародилася в середині минулого століття, а в Європі – 200 років тому. Також варто врахувати й той факт, що з 1949 року в Китаї були сильні педагоги, які виховали талановитих піаністів.

Колись Людвиг ван Бетховен сказав: «Музика – народна потреба. Вона має викрешувати вогонь з людських сердець». Виступи юних піаністів були саме таким кресалом. Голова журі зазначив, що рівень молодшої групи надзвичайно високий. Такої ж думки була його японська колега Юко Ямаоки. «Мене вразило, як діти можуть так віртуозно грати», – сказала вона. І хоча цього року в конкурсі взяло участь майже вдвічі менше піаністів, усім членам журі було досить важко визначити найкращих. У молодшій групі володарем гран-прі став росіянин Данило Кирилов, грузинка Ганна Гогава отримала першу премію, другу – представник Китаю Янг Тай та харків’янин Максим Шадько. Також визначили лауреатів третьої премії та дипломантів. У старшій групі абсолютного переможця не було. Першої премії і не вручали. Японка Ногі Нарія  виборола другу премію, а киянка Лідія Ночовська – третю. До речі, майже всі вони виступали на заключному концерті, який «Польотом джмеля» відкрив Максим Шадько.

Та премії – не єдине заохочення юних талантів. Володимир Крайнєв розповів про постконкурсні програми для учасників. Найкращі піаністи поїдуть на гастролі до Америки та Німеччини, а також на них чекає участь у фестивалі, що відбуватиметься у Феодосії.