Антимонопольний комітет захищає монополіста?

Ще тільки беручись за написання цього матеріалу, напевне знаю: щойно газета дійде до читачів, як до редакції почнуть телефонувати кияни і скаржитися на «Волю-кабель».

Бо не буває такого дня, аби хтось не висловив свого обурення роботою цього оператора кабельного телебачення, що, за його ж повідомленнями, обслуговує аж 800 тисяч киян і який, не питаючи нічиєї згоди, позбавив мешканців будинкових телевізійних антен і безцеремонно проник у наші квартири. Минулої осені на численні скарги киян, яких позбавили права вибору та до того ж ще й змусили оплачувати послуги наперед, зреагував навіть Антимонопольний комітет України і оштрафував «вольних» кабельників аж на 17 тисяч гривень. Щоправда, зважаючи на кількість тих, хто оплачує нав’язані послуги, покарання несуттєве, а отже, й реакція відповідна.

Але мешканці продовжують скаржитися, днями увірвався терпець навіть у міського голови Олександра Омельченка: він, відповідаючи на запитання представників профспілок і організацій роботодавців, наказав перевірити законність введення найбільшим оператором кабельного телебачення в Києві компанією «Воля» передоплати за 2 місяці за свої послуги. І хоча це – очевидний факт, і вводячи передоплату ще з 1 травня минулого року, компанія пояснювала свій крок бажанням поліпшити облік отриманих від абонентів платежів та запобігти випадкам необґрунтованого відключення їх від мережі, зараз компанія «Воля» спростовує свою ж інформацію. Вона переконує нас у тому, що в киян почалися масові галюцинації, коли вони бачать квитанції на оплату за два місяці наперед та ще й з попередженням про відключення тих, хто своєчасно не розрахується за послуги «Волі-кабель». Принаймні таке офіційне повідомлення для ЗМІ розповсюдив у понеділок відділ зв’язків із громадськістю компанії. З цього можна було б посміятися та повідомити киян, аби ті не поспішали платити, якби не поява ще одного не менш цікавого повідомлення. Антимонопольний комітет України цими ж днями звернувся до Київського міського голови Олександра Омельченка з вимогою припинити перешкоджати роботі кабельних операторів «Воля-кабель», «Інформаційні технології» та «УкрТелеБуд» у новобудовах столиці, створюючи конкурентні переваги для комунального підприємства «Київтелесервіс». Це вже й справді цікаво; вивляється, те, шо можна «Волі-кабель», забороняється міській владі, бо створення ще одного суб’єкта господарювання (наприклад, комунального підприємства «Київтелесервіс») за логікою Антимонопольного комітету призводить до «обмеження конкуренції». А я, грішна, як і чи не всі 800 тисяч безцеремонно мобілізованих користувачів кабельного телебачення від «Волі», завжди вважала навпаки і сподівалася, що АМКУ сприятиме конкуренції на ринку кабельного телебачення Києва. Не судилось, а шкода…