На кладовищі має бути чисто

Незабаром – Великдень, а за ним і поминальні дні. Цього року вони триватимуть з 18 до 20 квітня. Отож благоустрій столичних кладовищ зараз потребує особливої уваги.

Окрім працівників ритуальних служб, родичів та близьких померлих, до прибирання долучилися й райони. Із цвинтарів вивозять сміття, прибирають територію. Так, силами служб Святошинської райдержадміністрації надається допомога у зрізанні сухостійних дерев, пофарбуванні огорожі на Братському кладовищі, Голосіївської – у завезенні чорнозему на Байкове, Пирогівське, Мишоловське та Корчуватське кладовища. Цим займаються й інші райони. До прибирання залучають і студентів. Начальник Головного управління ритуальних послуг Микола Ніколайчук висловив побажання, щоб допомога в облаштуванні кладовищ не обмежувалася лише кількома днями перед святами, а тривала протягом року.

На відновлення та реконструкцію цвинтарів бюджетом міста на 2004 рік передбачено 10,5 млн. грн. Зокрема надано 60,5 тис. грн. на приведення у належний вигляд військових поховань. Протягом року планується встановити огорожі на олом’янському, Бортничанському та Троєщинському кладовищах. Крім того, розпочнеться робота з реконструкції Байкового та Державного історико-меморіального Лук’янівського заповідника з відновленням церкви святої Катерини. На черзі – Київський крематорій.
На жаль, під час прибирання не всі стараються на совість, і як результат – центральні алеї ошатні, а кілька метрів у глибину – захаращені, ніким не доглянуті могили. Щоб такого неподобства уникнути, потрібно працювати з бажанням, а не для «галочки».