Перш ніж красти – попередь

У США існують тисячі законів, які чинні на рівні штату, графства або муніципалітету. Деякі з них нині здаються безглуздими, проте появу таких нормативних актів колись зумовили серйозні причини.

Жаб облизувати заборонено

В Арізоні, приміром, заборонено полювати на верблюдів. Передумова появи цього закону така. Армія США колись використовувала верблюдів як тяглову силу. Місцеві жителі, незнайомі з військовими порядками, вважали двогорбих новим видом диких тварин і полювали на них, чим завдавали серйозних збитків обороноздатності США. Верблюдів уже давно «звільнили» з військової служби,  нині в алабамських напівпустелях водяться дикі двогорбі тварини. А полювання на них, як і раніше, заборонене.

У Каліфорнії немає лазень – вони заборонені законом, який ухвалили наприкінці 80-х років минулого століття, коли з’ясувалося, що більшість гомосексуалістів, хворих на СНІД, заразилися в лазнях. Аби зупинити розвиток епідемії, й ухвалили закон.
У Лос-Анджелесі заборонено облизувати жаб. Закон прийняли після того, як міські підлітки випадково відкрили для себе, що шкіра деяких земноводних містить галюциногени. Наркомани відловлювали жаб і старанно облизували їх, а поліція нічого не могла вдіяти.

Жителям Норко не дозволяється тримати вдома носорогів. Цей населений пункт має неофіційний титул «міста незвичайних домашніх тварин». Його жителі тримають у будинках варанів, крокодилів, свиней, не кажучи вже про собак, кішок, кроликів, хом’яків тощо. А чотириногі улюбленці, як і будь-де, мають звичку інколи тікати з дому. Одного разу так і зробило дитинча носорога, яке завдало значних збитків міським паркам і газонам.

Закон про вовче виття й рекламу

У Мобілі чоловікам заборонено вити по-вовчому в публічних місцях. Давно колись у цьому місті розташовувалася військова частина. У солдат на нарукавному шевроні було зображено вовка (це, у свою чергу, пояснюється дав-
ньою історією, коли США воювали з індіанцями, і підрозділи розвідників таким чином демонстрували свою сміливість, обережність і силу). Вечорами солдати збиралися в місцевих барах і жахливо вили, наслідуючи вовків, що не могло не дратувати городян, які й домоглися відповідної заборони. Військову базу закрили, а закон залишився.
У цьому ж місті жінкам заборонено носити взуття на підборах-шпильках.

Якось пані на шпильках необережно стала на решітку водозливу й ушкодила ногу. Вирішивши, що в її травмі винен муніципалітет, який обладнав вулиці такими небезпечними пристроями, жінка подала до суду й виграла справу. Щоб запобігти появі позовів у майбутньому, «батьки» міста вирішили: дешевше ухвалити заборону носити взуття на тонких високих підборах, аніж замінювати решітки.

У Боулдері не дозволяється ставити диван на ґанку. У місті розташовано великий і дуже веселий університет. 2003 року один американський журнал назвав цей храм науки найкращим місцем для любителів розваг. Студенти тут звикли відзначати перемоги університетських спортсменів розведенням вогнищ на міських вулицях, що нерідко призводить до пожеж. Дивани ж вони здебільшого й підпалювали.

Економіка Сісайду базується на індустрії туризму, тому муніципалітет зобов’язав господарів обнести кожен будинок білим парканом та ще й зробити гарний ґанок. Бо, на його думку, такий дизайн дасть змогу створити «казкове містечко» й привабити ще більше туристів.

У Гаваї ви не зустрінете звичних рекламних плакатів уздовж доріг і в громадських місцях. Бо, на переконання тамтешньої влади, реклама не повинна заважати туристам милуватися місцевими краєвидами.

У Оверленд-парку заборонено влаштовувати демонстрації на похороні. Закон прийняли після того, як один радикальний християнин регулярно з’являвся на похоронах гомосексуалістів з плакатами, що покійний заслужив на смерть і Бог його покарав.

У Мічигані не можна кидатися восьминогами в громадських місцях. До ухвалення цього закону під час матчів, у яких брала участь місцева хокейна команда, уболівальники кидали восьминогів на лід. Традиція ця виникла 1952 року, коли команді потрібно було виграти вісім ігор, щоб завоювати кубок Стенлі. На початку першої гри хтось з уболівальників кинув восьминога на лід – одну ногу за кожну гру – і хокеїсти таки стали чемпіонами.

Ліцензія на жебракування й злочин

У штатах Нью-Джерсі й Орегон автомобілісти не мають права самостійно заливати бензин до бензобака – їм має допомагати працівник АЗС. Закон цей ухвалили  дуже давно, коли багато людей (особливо літніх) не знали елементарних речей, наприклад, того, що бензин вибухонебезпечний і під час заправки краще не палити. Власники АЗС побоювалися, що їхні клієнти можуть висадити в повітря заправну станцію, тому й домоглися ухвалення відповідного закону.

У Північній Кароліні членам громадських організацій заборонено приходити на зустрічі в однакових костюмах. Закон прийняли, аби запобігти зборищам активістів місцевого ку-клукс-клану, які носять білі балахони.

У Мемфісі жебраки перед тим, як почати просити милостиню, мають отримати ліцензію від штату, яка коштує 10 доларів. Закон прийняли, щоб позбутися натовпів жебраків, які окуповували туристичні пам’ятки в центрі міста.

У Техасі чоловіки не мають права носити з собою обценьки. За часів Дикого Заходу шахраї крали худобу, перекусуючи дротяні огорожі обценьками. Такі крадіжки стали настільки частими, що, врешті-решт, вирішили заборонити сам інструмент.
У Західній Вірджинії учнів не пускають до школи, якщо від них тхне цибулею. У штаті росте вид дикої цибулі, що має надзвичайно сильний запах. Він відчувається навіть через кілька днів після вживання. У цьому ж штаті будь-яка тварина, збита автомобілем, стає власністю водія. Закон прийняли, аби заощадити гроші на розчищення доріг. До того ж тут під колеса автомобілів найчастіше потрапляють олені.

У Вашинґтоні громадяни, які приїхали до штату з наміром вчинити злочин, мають спочатку зателефонувати до поліції й поінформувати її про свої плани. Таку засторогу було прийнято цілком сер-йозно, щоб зменшити кількість злочинів. Жителям інших країн і штатів, затриманих тут, додатково інкримінують порушення і цього закону. Утім, пояснення мети не робить закон менш безглуздим.