Зір і комп’ютер

Усе ширше застосування комп’ютерів спричинило і в Україні появу нової хвороби очей. На Заході її називають «синдром комп’ютерного зору». А проявляється цей синдром різзю, відчуттям втоми в очах і головним болем. У деяких випадках хворий, одірвавши погляд від монітора, бачить світ розпливчастим і нечітким. Проблема загрозлива.

Річ у тім, що очі людини не створені для сприйняття зображення на комп’ютерному дисплеї. Картинка складається з безлічі найменших цяток, а тому порушує систему фокусування очного кришталика, примушуючи м’язи очей скорочуватися у шаленому темпі, що врешті-решт відчутно виснажує їх.

Комп’ютерне зображення настільки болісне для очей, що вони навіть перестають кліпати. Нормальний темп кліпання – 14-15 разів на хвилину, а людина, котра працює за комп’ютером, кліпає не більш як п’ять разів на хвилину. Як наслідок, виникає подразнення.

На думку офтальмологів, слід обмежити час роботи з комп’ютером або робити часті перерви, під час яких варто промивати втомлені очі чистою водою, а іноді закапувати вітамінними препаратами.