Хто воює в Узбекистані?

Перші хвилі  ісламістського тероризму докотилися вже від Іспанії майже через усю Євразію  до Узбекистану. Як видно, погрози терористів про помсту американцям та їхнім союзникам у всьому світі небезпідставні. Але чи насправді це брати по зброї Осами бін-Ладена?

Американські міжнародні аналітики нагадують, що Узбекистан є важливим союзником американців у війні проти тероризму, а напади збіглися в часі з заявами, ніби під час боїв на пакистанському кордоні був поранений лідер узбецького ісламістського угруповання, яке підтримує «Аль-Каїду».

Такої ж самої думки про останні події в антитерористичному центрі (АТЦ) СНД у Москві. Тут також вважають, що до сьогоднішніх терактів причетна терористична організація Ісламський рух Узбекистану, недавно перейменована в Ісламську партію Туркестану (ІПТ). «ІРУ-ІПТ фактично стала філією «Аль-Каїди» на території Центральноазіатського регіону. Це викликає заклопотаність у силових структур країн цього регіону і всіх держав СНД», – сказали в АТЦ.

На сьогоднішній день діяльність ІРУ-ІПТ відмічена практично в усіх державах Центральноазіатського регіону. До того ж діяльність цієї терористичної організації не обмежується терактами чи перекиданням зброї і наркотрафіком. В АТЦ переконані, що духовні лідери Ісламського руху Узбекистану розробляють плани щодо повалення конституційної влади в країнах цього регіону.

Проте незалежні експерти переконані, що узбецьку трагедію слід розглядати значно ширше. Вони не виключають можливої причетності до останніх терактів, у яких, до речі, вже загинуло понад сорок осіб, місцевої опозиції та наркокартелів.
Опозиція, наголошують вони, в Узбекистані опинилася на межі повного знищення чи депортації. А отже, не виключено, що це було яскраве підтвердження для влади того, що вона ще воює, а отже, існує.