Західні «голоси» як індикатор

Учасники прес-конференції в офісі київського бюро Радіо «Свобода» назвали її історичною подією. Адже вперше президент корпорації Радіо «Вільна Європа/Радіо Свобода» Томас Дайн і директор Радіо «Голос Америки» Девід Джексон проводили спільну прес-конференцію.

Хоча ці радіостанції ведуть мовлення у десятках країн і багатьма мовами, але саме в Україні їх спіткала  однакова доля: після зміни власника на радіо «Довіра» та закриття радіо «Континент», обох закордонних радіостанцій позбавили українського ефіру. Тож їхні керівники приїхали, аби провести переговори з іншими мовниками в Україні, поспілкуватися з чиновниками від журналістики.

За словами Томаса Дайна, преса в Україні з наближенням президентських виборів стає дедалі контрольованішою і від цього потерпає репутація держави в світі. Пан Дайн вбачає у цьому повторення російських подій, коли там теж ніби з комерційних мотивів було закрито відомі телерадіостанції. Томас Дайн не бачить чисто комерційних причин розірвання контракту між «Довірою» й «Свободою». Адже слухацька  аудиторія була широкою. Незалежна організація проводила дослідження і з’ясувала, що аудиторія зросла до 8,4%. А вважається, якщо аудиторія комерційних радіостанцій сягає 5-відсоткового рівня, то це добре. Тим більше, як свідчить незалежне опитування, слухачі «Свободи» – переважно молодь, тобто впливові в суспільстві люди.
Зміна власника «Довіри» у рік виборів, причетність до зміни власника органів влади, раптовий розрив контракту після досить тривалої співпраці, попри те що попереднє керівництво «Довіри» було дуже задоволене таким  «шлюбом»,  – усе це підтверджує, що останні події носять не комерційний характер. «Усе це, вибачте, смердить», – заявив Томас Дайн. Коли ж «Свобода» перейшла на «Континент», то ситуація повторилася: «Континент» закрили. «Щоб не зрозуміти, що ці події продиктовані не голосом ринку, треба бути просто дурним», – каже президент корпорації Радіо  «Вільна Європа/Радіо Свобода».

Зустріч з головою Нацради з телебачення та радіомовлення Борисом Холодом нічого конструктивного не дала. Погодилися лише «шукати шляхи виходу з конфлікту», але досі від Холода «немає інформації».

«Свобода» не збирається судитися з колегами за їх «брутальну поведінку», бо такі вже «західні традиції». А, може, просто нема сподівання на українську Феміду з огляду на вітчизняні «традиції» судочинства?

«Те, що відбувається в Україні – не таємниця для світу, – каже Девід Джексон. – Світ уважно спостерігає за цими подіями». Саме тому, на думку директора «Голосу Америки», почастішали візити високопосадовців із США, Європи, міжнародних організацій. «Ми вже 55 років виходимо в ефір українською мовою. І я був би дуже втішеним за Україну, коли б «Голос Америки» пішов з ваших терен», – заявив пан Джексон.

Бо у тих країнах, де є незаанґажовані ЗМІ, свобода слова, населення має вільний доступ до інформації, – «Голос Америки» не працює. Нема потреби. На думку Томаса Дайна, «відносно вільною» є преса в Естонії, Латвії і Литві – з усіх колишніх республік СРСР. Він сподівається, що поліпшиться ситуація в Грузії після перемоги Михайла Саакашвілі на президентських виборах. Девід Джексон, який багато років працював журналістом у багатьох країнах, заявив: «Я вражений сміливістю українських журналістів. Ви не здаєтеся. Час на вашій стороні.  Але ця дорога може бути дуже складною, як нині в Україні».