Не запізніться із тими, що не бояться холоду

Розсаду ранньої білоголової та цвітної капусти першого строку висаджують 1-10 квітня, залежно від погодних умов. Перед цим, за 7-10 днів, її загартовують, для чого впродовж 4-5 днів поступово знижують температуру до плюс 2-5°С і припиняють поливи, а потім ще на 3-5 днів виносять на відкритий балкон. Зниження температури повітря в цей період до мінус 1-3°С нешкідливе для рослин. На городі розсаду висаджують з міжряддям 40-50 у рядку – 30 см. Глибина садіння – по перший листок.

Цвітну капусту висаджують у 2-3 строки (через 10-15 днів) у 45-50-денному віці у фазі 5-6 листків. Така розсада має бути не перерослою, не витягнутою, без втрати листя, бо тоді головки (суцвіття) формуються дрібними і розсипаються.

На початку місяця пікірують у вологий ґрунт сіянці помідора (у фазі 1 справжнього листка) у горщечки (8 х 8 або 10 х 10 см) або в ґрунт ящика, з міжряддям 6-7 см і в рядку 5-6 см, заглиблюючи сіянець до сім’ядолей. За сонячної погоди розпікіровані сіянці на 1-3 дні притінюють. Ґрунт у горщечках потрібно злегка посипати попелом чи сиромеленим вапном – це запобігає ураженню рослин чорною ніжкою. Якщо рослини повільно ростуть, підживлюють розчином мінеральних добрив (на 10 л води дають одну сірникову коробку аміачної селітри, три – суперфосфату і одну – сульфату калію). Таку кількість робочого розчину витрачають на 2-3 м2 площі. Після поливу приміщення слід провітрити. Температуру повітря впродовж 2-3 днів підтримують у межах 18-22°С, пізніше – на рівні 18-22°С у сонячні дні, 16-18°С – у хмарні і 12-14°С – уночі. Це запобігає витягуванню рослин. У разі потреби розсаду поливають  у ранкові години за сонячної погоди, а потім приміщення провітрюють, щоб ґрунт до вечора підсох. Якщо рослини інтенсивно ростуть, обмежують поливи, а за 10-15 днів до висаджування зовсім припиняють і температуру повітря знижують до плюс 4-6°С (за обмеження поливів і зниження температури розсада не переростатиме і матиме добре розвинену кореневу систему).

Так само вирощують розсаду перцю і баклажана. Але особливістю є те, що рослини перцю пікірують у горщечки розміром 5х5, 6х6 см, а баклажана – 6х8, 8х8 см. Температуру повітря в сонячні і хмарні дні підтримують вищою на 2-3°С. Слід також зазначити, що розсаду баклажана потрібно вирощувати тільки в горщечках, оскільки під час пересаджування обривається частина кореневої системи і рослини погано приживаються.

У квітні починають основні роботи у відкритому ґрунті. Якщо площу восени скопали з внесенням органічних добрив, то навесні тільки розпушують верхній шар ґрунту культиваторами або граблями.

Щоб одержати високий урожай цибулі, насіння (чорнушку) висівають до 5 квітня. При пізнішій сівбі цибулини погано визрівають. Сіють широкорядним способом з міжряддями завширшки 30-40 см або широкосмуговим: ширина міжрядь – 45-60 см, а смуги – 5-6 см. Норма висіву насіння – 6-7 г/м2. Глибина сівби – 1,0-1,5 см. Відразу за сівбою ґрунт злегка ущільнюють, а на важких ґрунтах верхній шар на глибину 1 см ще й розпушують. Сходи цибулі з’являються через 14-20 днів після сівби. Тому з метою знищення бур’янів (у фазі білої ниточки) і особливо після дощу та утворення ґрунтової кірки площу злегка розпушують граблями. Якщо проростки насіння цибулі вже під поверхнею ґрунту, то позбавитися кірки краще поливом увечері – за ніч вона розм’якшується і на поверхні з’являються сходи. При появі сходів міжряддя розпушують і виполюють бур’яни в рядках.

Сіянку цибулі краще висаджувати з 15-20 квітня, у першу чергу – дрібну. Крупнішу висаджують на 5-7 днів пізніше у вологий ґрунт на відстань 6-8 см у рядку. При більш ранньому садінні рослини стрілкуватимуть. Тому сіянку впродовж 20-25 днів прогрівають за температури 22-25°С. Щоб не травмувати пророслих корінців, цибулини на городах висаджують у борозенки не втикаючи, а зверху вкривають їх вологим шаром ґрунту (2-3 см).

Для одержання зеленого пера цибулю-вибірок та ріпку, яка проросла, висаджують мостовим способом (одна біля одної). Для цього знімають верхній шар ґрунту на глибину 3-5 см і після висаджування цибулі ним же загортають. Цибулю на перо можна висаджувати й на поверхні ґрунту, не втикаючи її, щоб не пошкодити пророслих корінців, а зверху присипати шаром торфу. Через 20-30 днів зелене перо можна споживати.

З виходом на город висівають насіння моркви, петрушки, буряка на пучкову продукцію (міжряддя завширшки 30-40 см). Догляд за рослинами такий самий, як за цибулею з насіння. Висівають також горох, біб, кріп, салат, мангольд, редиску, редьку літню та інші зеленні культури. При цьому кріп, салат, редиску доцільно висівати у 2-3 строки. Для одержання високоякісної товарної продукції салату головчастого рослини його проривають у фазі 2-3 листків на відстань 3-4 см, а при утворенні 6-8 листків – на 15-20 см.

У третій декаді квітня висівають насіння моркви і буряка столового. При сівбі у більш ранні строки, особливо в холодні весни, багато рослин дає цвітуху. У цей час також висаджують розсаду цибулі і селери. У цибулі на 4-5 см обтинають довгі корінці, щоб не загиналися, і на третину укорочують листки, щоб зменшити поверхню випаровування. Рослини висаджують на відстані 8-10 см. Розсаду цибулі-порей висаджують у борозни завглибшки 12-16 см. Селеру в рядку садять на відстані 18-20 см. При більш ранньому висаджуванні рослини утворюють багато цвітухи.

Із 15-20 квітня для одержання раннього врожаю огірка висаджують 25-30-денну горщечкову розсаду під плівку. Перед висаджуванням у відкритий ґрунт рослини загартовують.

Частину розсади середньо- і пізньостиглих сортів білоголової, червоноголової та савойської капусти вирощують у відкритому ґрунті на південних або південно-західних схилах, захищених від холодних вітрів. Насіння висівають на початку квітня. (норма висіву – 2 г/м2), широкорядним або стрічковим (ширина міжрядь у стрічці – 8-10 см) способами. Глибина загортання насіння – 2-3 см. До сівби і після неї ґрунт злегка ущільнюють. При появі сходів рослини обробляють пестицидами, попелом, тютюновим пилом проти хрестоцвітної блішки.

У квітні, залежно від погодних умов, висівають насіння білоголової капусти середніх і пізніх сортів та цвітної для одержання товарної продукції безрозсадним способом. На городах насіння висівають у гнізда (по 2-3 насінини) або в рядки. Відстань між рядками для цвітної капусти – 40-45 см і гніздами у рядку 25-30 см, білоголової – 60-70 і 50-60 см, а червоноголової і савойської– 50-60 і 40-50 см відповідно. Глибина сівби – 1,5-2,0 см. Запізнюватися з обробкою рослин проти хрестоцвітних блішок не можна, оскільки через 1-2 дні пошкоджені нею сходи загинуть.

академік УААН та АНВШ України, професор