Борис Тягно – між Курбасом і Ступкою

Хто його знав, той ним захоплювався. А хто з молодих, сьогоднішніх театралів, не знає ім’я видатного режисера, педагога, народного артиста України Бориса Тягна, нехай зануриться (ретроспективно) у його творчість. І від щирого серця зааплодує.

Влітку, 23 серпня цього року, йому б виповнилося 100 літ. З нагоди майбутнього ювілею і з нагоди Міжнародного дня театру в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва (Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник), відкрилася виставка, присвячена митцю.

Спочатку в його житті був Київський музично-драматичний інститут ім.М.Лисенка, згодом – режисерська лабораторія театру «Березіль», де пройшов школу Леся Курбаса. Працював режисером у театрах Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Одеси.
З 1948-го до останніх років життя – на посту головного режисера Львівського театру ім.М.Заньковецької.

Автор кінострічок «Охоронець музею», «Фата моргана», «Вирішальний старт».

Викладав у студії при театрі ім.М.Заньковецької. Серед його учнів – уславлені майстри сцени: Лариса Кадирова, Наталія Лотоцька, Богдан Ступка.

Після передчасної смерті Бориса Тягна 1964 року його великий архів було передано до Музею театрального, музичного та кіномистетва. На цих матеріалах і створено експозицію.

Фоторепродукція Григорія КУБЛАНОВА