Як уникнути черг

Великі черги, що останнім часом почали виникати на українсько-польському кордоні, не могли залишитись поза увагою керівників прикордонних відомств обох країн. Тож у пункті перепуску «Краківець» відбулася позачергова робоча зустріч голови Державної прикордонної служби України генерал-полковника Миколи Литвина та Головного коменданта прикордонної варти Польщі бригадного генерала Юзефа Клімовича.

Іноді за добу на виїзді з України до Польщі зберігаються черги з 200 до 400 машин. Водночас із польського боку – черг узагалі немає, пасажирів і транспортні засоби пропускають без затримок.

Така ситуація пояснюється низкою причин і передусім вступом Польщі до Європейського Союзу. Польські контрольні служби основні зусилля зосереджують на в’їзді до своєї країни, проводячи при цьому ретельний контроль переважно українських громадян. Непоодинокі випадки, коли польська митниця оглядає увесь український автотранспорт, який прямує через «зелені коридори».

На думку головного прикордонного уповноваженого України Миколи Литвина, тотального контролю можна уникнути. Незабаром польська сторона запровадить міграційні картки. Для того, щоб не гальмувати процес перетину спільного кордону, запропоновано видавати їх ще на території України, що дасть змогу завчасно їх заповнити.

Під час зустрічі досягнуто домовленості, що з метою кращої взаємодії прикордонників обох країн буде встановлено додаткові прямі телефонні канали зв’язку між підрозділами.