Наступають нам на п’яти

Професія журналіста втримується в десятці найпрестижніших у нашій країні. І тому кількість тих, хто бажає оволодіти нею, не зменшується. Враховуючи такий інтерес молоді, Національна спілка журналістів України і Київський славістичний університет організували заочну «Школу майбутнього журналіста». На січневих канікулах відбулося її перше заняття. Слухачами школи стали десятикласники та одинадцятикласники з обласних та районних центрів України.

І ось нещодавно слухачі школи знову приїхали до Києва – на чергове заняття. У кожного тека з власними публікаціями. У Руслана 3айця, десятикласника з міста Славути, що на Хмельниччині, вона таки солідна. Хлопець пише до газети з шостого класу. І дуже хоче стати журналістом. Він наважився написати листа до Національної спілки журналістів з проханням, аби І.Ф.Лубченко підказав йому, в яких столичних газетах він міг би публікувати свої матеріали, аби таким чином заробити гроші на навчання. Аня Бока приїхала з міста Нововоронцовки Херсонської області. Друкується в місцевій газеті «Таврія». Юнкор брала інтерв’ю у мера Луцька, коли була учасником другого фестивалю дитячої преси, який відбувався на Волині.

– Дасть Бог, – усміхається дівчина, – доберуся й до київського мера Олександра Омельченка.

Уляна Монастирська живе в місті Бучачі на Тернопіллі. Вона хотіла б стати міжнародною журналісткою. Задля цього серйозно вивчає англійську мову. Якось до села приїхала німецька делегація. Уляна супроводжувала її як кореспондент місцевої газети «Нова доба» і водночас як перекладач. Упоралася із завданням редакції на всі сто!

Ось така росте зміна!.. Хлопці та дівчата, а їх у цій школі поки що 17, дуже допитливі. Отже, з таких будуть люди. За рік-другий наступатимуть нам на п’яти.

Для тих старшокласників, які мають бажання також навчатися у «Школі майбутнього журналіста», треба подати заяву до Національної спілки журналістів України (Київ, вул.Хрещатик, 27-а) та рекомендацію ЗМІ, з якими співпрацюєте. Зважте, за навчання треба платити: у лютому, квітні, травні – по 50 грн. Найкращі слухачі будуть рекомендовані до вступу на журналістику за співбесідою.