Тридцять тисяч киян поїдуть на курорти

Незабаром літо, пора відпусток. Так хочеться після нелегкого трудового року потрапити куди-небудь на узбережжя Чорного моря чи сховатися від спеки в зелені Карпат. Проте путівки вартістю близько трьох тисяч гривень, багатьом не по кишені, а 10–30-відсоткові теж «світять» не кожному. Хто ж має першочергове право на такий відпочинок? Про це та інші види соціальної допомоги розповів «Вечірці» директор Київського міського відділення Фонду соціального захисту з тимчасової втрати працездатності Василь ЦИБЕНКО.

– Міське відділення Фонду соціального захисту створено два з половиною роки тому. Раніше ця організація називалась «Фонд страхування України». Відмінність нинішнього фонду від колишнього полягає в тому, що наш фонд представляють не лише профспілки, а три сторони – держава, профспілка та роботодавець. Слід зазначити, що міське відділення фонду – це некомерційна, самоврядна, позабюджетна організація, яка здійснює збір, акумуляцію та розподіл страхових внесків та інших надходжень. Тобто ми виплачуємо лікарняні, здійснюємо виплати молодим матерям, які перебувають у відпустці через вагітність, пологи та догляд за дитиною до трьох років, фінансуємо санаторно-курортне лікування, частково – оздоровлення дітей та студентів тощо. Наше відділення об’єднує понад 100 тисяч страхувальників та близько 1 мільйона 350 тисяч застрахованих осіб.

– Хто ж має першочергове право на 10-відсоткове або безплатне санаторно-курортне лікування?

– Будь-який застрахований працівник. Якщо підприємство, установа чи організація сплачують за своїх працівників страхові внески, вони можуть надати путівку за 10, 30, 50 відсотків вартості або й, за особливі заслуги, безплатну. Працівник має подати медичну довідку, в якій вказано, якого саме лікування він потребує, заяву до комісії із соціального страхування за місцем роботи, а остання вже замовляє путівку у міському фонді. Заяву бажано подати не пізніше як за шість місяців. Щороку наш фонд оголошує тендер і закуповує не менше як 30 тисяч путівок на вітчизняні курорти. Це – Миргород, Трускавець, Хмільник, Крим, Закарпаття.

Безплатні путівки до санаторіїв надаються тим, хто переніс інсульт чи інфаркт, а також жінкам, вагітність яких має ускладнений перебіг. Приміром, торік ми забезпечили санаторним лікуванням 1200 хворих на інсульт та інфаркт, 800 жінок, які готувалися стати мамами. Загалом, на оздоровчі заходи минулого року було витрачено 76 мільйонів 67 тисяч гривень. Цього року ця цифра буде дещо більшою, адже вартість путівок щороку зростає.

– А як здійснюється оздоровлення дітей, студентів?

– Фонд частково фінансує дитячі оздоровчі табори та дитячо-юнацькі спортшколи «Колос», «Спартак», «Україна», а також студентські санаторії-профілакторії. Таких у Києві 7, де щороку відпочивають близько 2,5 тисячі студентів. До речі, студенти не застраховані і внесків не платять, проте фонд виділяє кошти на харчування та лікування, культурне обслуговування, а інші витрати відшкодовують вузи.

– Нещодавно у Верховній Раді обговорювалося питання підвищення одноразової виплати жінкам, які народили дитину. На яку суму слід розраховувати майбутнім мамам і коли вони зможуть її отримати?

– Передбачається, що ця допомога становитиме понад 600 гривень. Це вдвічі більше, ніж минулого року. А виплачуватимуть її, мабуть, із 1 квітня цього року. Зросте і щомісячна допомога по догляду за дитиною до трьох років. Однак жінки, які не застраховані, отримають лише одноразову допомогу при народженні дитини від фонду зайнятості.

– Василю Миколайовичу, не секрет, що багато працівників нині скаржаться на те, що, мовляв, не мають права хворіти, адже лікарняні на роботі їм відмовляються оплачувати. А як має бути насправді?

– Справді, такі явища зустрічаються досить часто. Комерційні структури просто не піклуються про своїх працівників, не сплачують внесків до страхового фонду. Отож, якщо наймаєтесь на роботу до таких роботодавців, варто спочатку поцікавитися, чи є вони страхувальником своїх працівників.

Фото Григорія СЛАБЕНКА