Страхували життя, отримають – на поховання

Уже третій рік поспіль у держбюджеті передбачають кількасот мільйонів гривень на повернення громадянам їхніх вкладів до Ощадбанку СРСР. І хоча повертають всього по 50 гривень, люди й цьому раді. А от з початку цього року таких виплат у філіях Ощадбанку не робили. Тому кияни й захвилювалися і почали телефонувати до редакції та запитувати, чи можна сподіватися на такі виплати цього року. А ще більше запитань від тих, хто вкладав кошти у страхування дітей до повноліття та весілля, а також власного життя, житла, майна тощо, бо, як справедливо зауважив Іван Степанович Пономаренко із Дніпровського району, про ці борги держава взагалі забула.

Раді повідомити, що цього року крига нарешті скресла, щоправда, лише для спадкоємців тих, хто, не діждавшись обіцяної послуги Держстраху, встиг відійти у кращий світ. Кабмін цього року вирішив із 500 мільйонів гривень, передбачених у держбюджеті на компенсації, виділити 10 мільйонів гривень спадкоємцям застрахованих у колишньому Укрдержстраху осіб, які померли в 1997-2004 роках, – по 150 гривень кожному як допомогу на похорон.

Решту 390 мільйонів гривень виплатять вкладникам колишнього Ощадбанку, які не одержали такої компенсації в 2002-2003 роках, по 50 гривень кожному. Ще 100 мільйонів гривень отримають спадкоємці померлих у 1997-2004 роках вкладників, які не одержали компенсації грошових заощаджень, – по 150 гривень кожен як допомогу на похорон.

Кабмін своєю постановою від 11 березня цього року доручив Державній скарбниці перерахувати відповідні суми на рахунки Державного ощадного банку та Національної акціонерної страхової компанії «Оранта», відповідно до витрат державного бюджету. Як тільки вони надійдуть до цих установ та їх філій на місцях, громадяни зможуть отримати належні їм кошти.