Народні депутати України, бува, й ночують у Верховній Раді. Традицію започаткувала «конституційна ніч» 1996 року. Учора теж вирішили працювати до повного ухвалення закону про пропорційні вибори до парламенту.

Уявіть собі: парламентарії запропонували 974 поправки до цього закону, які загалом містяться на 260 сторінках порівняльної таблиці. Кожну поправку її автори обґрунтовують, за кожну голосують, сперечаються… Доповідач О. Мороз стояв на трибуні понад три години лише ранкового засідання, однак на 14 годину дня розглянули тільки близько ста пропозицій. І майже всі поправки… відхилили. Левову частку цих змін запропонували члени «Нашої України» і БЮТ, аби, як здогадуються їхні опоненти з більшості, штучно затягнути час, що наближається до конституційної реформи. І це очевидно: «нашоукраїнці» пропонували навіть «підпоправки» та «поправки до поправок».

Роман Зварич не приховує: «що довше тягнеться час, то важче керівникам більшості утримувати цю більшість монолітною». Він має рацію: учора з «Народовладдя» вийшли четверо мажоритарників – В. Гаврилюк, В. Шкляр, О. Климпуш та О. Козаченко. Ще одна депутатська група, що об’єднує позапартійних депутатів, – «Народний вибір» – поки що тримається гуртом. Але, як признався журналістам її лідер Микола Гапочка, все важче стає там працювати. «Вони ж не учні у школі й не солдати, які змушені всі накази брати під козирок, а народні обранці з депутатськими програмами, зобов’язаннями перед виборцями, – каже пан Микола. – Нас звинувачують прихильники «пропорційки», що ми, мовляв, тримаємось лише за округи, – скупили всіх, туалети пофарбували, а про Україну буцімто не дбаємо. А в округах хіба не громадяни України живуть, у яких віднімають конституційне право обиратися й бути обраним? Адже у нас є цілі категорії людей, які не мають права вступати в партії: правоохоронці, військові, судді…»

 М. Гапочка каже, що в регіонах люди проти партійних виборів до Верховної Ради, а особливо до органів місцевого самоврядування. Вони хочуть, аби депутати були відповідальними перед народом, а не перед партіями. Виборці, за словами лідера «Народного вибору», переконані, що за нових виборчих правил вони вже не зможуть навіть побачити своїх обранців в округах.

Микола Гапочка вважає, що «ігнорування позицій мажоритарників може призвести до того, що процес піде всупереч реформі». «Якщо закон приймуть пропорційний, а реформи не буде, то це нонсенс», – наголосив він. Гапочка пов’язує вихід чотирьох депутатів з «Народовладдя» і трьох з «Демократичних ініціатив», яку очолює координатор більшості С. Гавриш, саме з тим, що «вони мають відповідальну перед виборцями позицію», яку нині ігнорують у Верховній Раді. Лідер «Народного вибору» повідомив журналістів, що цей процес спонукає об’єднуватись мажоритарників «у велику сильну групу» – щось на кшталт третьої сили. «Питання виходу з більшості наразі не стоїть, але й це може бути цілком природно», – зазначив Гапочка. Це депутатське об’єднання, за його словами, може перетворитися на потужну партію, яка піде на пропорційні вибори, але «доведе, що й партійні депутати можуть бути близькими до людей в округах». Василь Гаврилюк підтвердив слова М. Гапочки, що мажоритарники гуртуються у «третю силу» і таких депутатів уже понад 35.

Сергій Матвієнков теж заявив, що «80 відсотків українців не довіряють партіям», і він проти народу не піде. А член більшості Володимир Нечипорук, який позавчора звинуватив С. Гавриша, учора обізвав саму більшість «більшовицькою мафією». Олександр Волков теж вважає, що депутатів «як баранів женуть, а вони, опустивши роги, йдуть». А Іван Заєць запропонував навіть створити слідчу комісію, яка б розслідувала діяльність С. Гавриша як координатора більшості.

Спікер В. Литвин теж не втримався: «Що ви мене всі ґвалтуєте – то з одного боку, то з другого».

Одне слово, пік політреформи почався. У парламенті гаряче й напружено.

…Завмерла зала лише на хвилину – парламентарії вшанували пам’ять Вячеслава Чорновола, п’яті роковини загибелі якого минули вчора. І привітали Віктора Ющенка, у якого вчора народився син Тарас вагою понад 4 кілограми.