А віз і нині там…

Із постійністю, яка заслуговує на повагу, столична влада розглядає «гаряче» питання – про стан виплати зарплати на підприємствах, установах та в організаціях Києва. От і вчора з цього питання в мерії засідав координаційний комітет сприяння зайнятості населення міста.

З інформації начальника Головного управління праці та зайнятості КМДА Тетяни Кисільової висновки довелося робити невтішні: заборгованість із зарплатні практично не скорочується. І якщо до керівників комунальних підприємств (до речі, тут боргів немає) місто може вжити дієвих заходів, то на директорів державних Київ важелів впливу не має.

Міське керівництво неодноразово зверталося до уряду, міністерств, аби вони погасили заборгованість із зарплатні, понад 100 справ на директорів направлено до судів, але віз і нині там. Понад 17,5 млн. грн. заборгували своїм працівникам 107 підприємств, організацій та установ, розташованих у Києві, але підпорядкованих не столиці. Ми не раз називали їх – «Укрспецтехніка» (борг 624 тис. грн.), ЗАТ «Дарна» (1,4 млн. грн.), ВАТ «Авіакомпанія «Авіалінії України» (9,6 млн. грн.) та інші. Але від цього нічого не змінюється.

Тож, мабуть, ігнорування указів Президента України, створення тимчасових комісій, що вивчають причини заборгованості, звернення до прокуратури і судів, навіть клопотання про банкрутство боржників не дасть позитивних результатів доти, доки за розв’язання проблеми не візьметься уряд.