Москва ділиться досвідом

Досвідом успішного вирішення долі п’ятиповерхових «хрущовок» у Москві ділилася у Київській мерії російська делегація на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Російської Федерації в Україні Віктором Черномирдіним. З гостями зустрілися Київський міський голова Олександр Омельченко, його заступник – секретар Київради Володимир Яловий та заступник голови Київської міськдержадміністрації, головний архітектор міста Києва Василь Присяжнюк.

За словами російського бізнесмена Тимура Тімербулатова, президента групи компаній «Конті», в останні роки у Москві щороку зводиться 5 млн. кв. м житла, через що питання експлуатації старих «хрущовок» постало надзвичайно гостро. У зв’язку з цим ще 1992 року компанія запропонувала керівництву Москви цілеспрямовану програму з реструктуризації застарілого житлового фонду. Вона полягає у так званому «хвильовому переселенні»: у межах району або навіть вулиці зводиться новий 12 – 17-поверховий будинок, частина площі якого віддається під заселення мешканцям старої «хрущовки», а частина продається. На місці старої ж п’ятиповерхівки зводиться новий висотний будинок, куди переселяються мешканці із сусідньої «хрущовки», а на її місці будують нове житло і так далі.

Як повідомив Тимур Тімербулатов, така програма забирає лише близько 5 відсотків коштів міського бюджету і має значну популярність серед населення. Її виконання перебуває на особистому контролі мера Москви Юрія Лужкова.

Цікавим виявився досвід росіян і в спорудженні висотних будинків. Ще 1998 року в російській столиці побудували 48-поверховий хмарочос і на цьому вирішили не зупинятися. Незабаром москвичі зводитимуть нову 53-поверхівку.

Олександр Омельченко розповів гостям, що Київ має гостру потребу у будівництві нових мостів, а також 3-4 і 5-зіркових готелів.
Спорудження ж надвисоких будинків у столиці України, за словами Олександра Омельченка, поки що недоцільне. Проблема полягає не у нестачі коштів чи відповідного обладнання для будівництва, а у відсутності пожежних машин, які у разі екстрених ситуацій не в змозі дістатися до верхніх поверхів такої споруди.

Обговорюючи проекти, що становлять спільний інтерес, сторони торкнулися ще багатьох аспектів життя української столиці.