Поранення додало голосів

Президента Тайваню Чень Шуйбянь переобрано на новий термін. Зокрема в заяві Центрвиборчкому зазначено, що чинний президент здобув переконливу перемогу в більшості округів і набрав 6 млн. 472 тисячі голосів. Проте йому на п’яти наступає лідер опозиції та голова Націоналістичної партії Тайваню Лянь Чань, який відстав всього на 30 тисяч голосів. Водночас майже 340 тисяч бюлетенів визнано недійсними.

Лідер опозиції назвав підсумки виборів несправедливими і зажадав їхнього анулювання. Лідер іншої опозиційної партії Джеймс Сунг також закликав ЦВК опечатати урни з бюлетенями і провести перерахунок голосів. Через це на Тайвані виникає гостра політична криза. Тисячі прихильників згаданих опозиціонерів вийшли на вулиці з протестами. Обоє опозиційних лідерів припускають, що на думку громадян, а отже, на результати виборів певною мірою вплинуло те, що Чень Шуйбяня було поранено за день до виборів.

Офіційних коментарів щодо того, чиїх рук ця справа, немає. Однак бюро національної безпеки Тайваню одразу відкинуло причетність Китаю до замаху.

Що ж до так званого оборонного референдуму, який тривав одночасно з виборами, то його результати визнано недійсними, оскільки в ньому взяло участь менш, ніж половина жителів острова.

Центральне китайське телебачення ще трохи підкинуло дровець у вогонь, провівши засідання провідних материкових спеціалістів із Тайваню, на якому ті наголошували на цілковитій незаконності референдуму, а також «украй сумнівних» підсумках виборів.

Коли верстався номер, стало відомо про те, що президент погодився піти на поступки й перерахувати бюлетені.