Шенгенська віза не діє

Із 15 до 23 травня Іспанія закриє свої кордони, тимчасово припинивши дію Шенгенської угоди, і обмежить вільне пересування громадян усередині країни. Причина – одруження спадкоємця іспанського престолу принца Феліпе і колишньої тележурналістки Летисії Ортіс, призначене на 22 травня.

Призупинить дію Шенгенської угоди з 12 червня до 4 липня й Португалія у зв’язку з проведенням чемпіонату Європи з футболу.

Зміни у візовий режим цього літа введе Греція, де з 13 до 29 серпня мають відбутися Олімпійські ігри. Готується список вимог, що ставитимуться до осіб, які звертатимуться по грецьку візу в період підготовки і проведення Олімпіади.

ДовІдка «ВК»: Шенгенську угоду підписали 14 червня 1985 р. у місті Шенген (Люксембург) представники п’яти країн Європи – Бельгії, ФРН, Франції, Люксембургу і Нідерландів. Зараз у ній беруть участь 15 держав: крім названих, це Австрія, Греція, Іспанія, Італія, Португалія, Фінляндія, Данія, Норвегія, Швеція й Ісландія. Шенгенська віза дає право вільно пересуватися всередині всіх цих країн.