Айстра

Квітка для рабаток, бордюрів, клумб, балконів, веранд, терас, горщиків на підвіконні.
Сіючи айстру прямо у ґрунт або під зиму, не вдається одержати насіння через її пізнє цвітіння. Тому краще вирощувати айстру із розсади.

Місце, де ростиме рослина, має бути добре освітленим, без застійної води.

Строки. Сіють айстри у другій половині березня – на початку квітня. Від сівби до цвітіння – 3,5-4 місяці. Варто пам’ятати, що насіння айстри швидко втрачає схожіть. Тому краще брати торішнє, у крайньому разі – дворічне.

Ґрунт. Айстра найкраще росте на суглинкових або супіщаних, водопроникних ґрунтах (кислотність – нейтральна або слабколужна). Для розсади добре взяти суміш дернової землі з піском (3:1) з додаванням невеликої кількості торфу або листяного перегною.

Сівба. Заповнивши ящик ґрунтом, його рясно поливають водою з марганцевокислим калієм (1,5 г на 10 л). Насіння висівають рядками або врозкид. Притрушують (через сито) зверху чистим сухим, промитим (краще річковим) піском (2-2,5 см), що запобігає захворюванню на чорну ніжку. За температури +18-20°С насіння проростає через 5-7 днів.

Висаджують розсаду у ґрунт у другій половині травня, перед цим добре загартувавши (тоді рослина витримує заморозки до мінус 3°С). Садять на 1,5-2 см глибше, ніж вона росла у ящику, підгорнувши на 3-4 см. Відстань між рослинами для низькорослих айстр – 20-25 см, для середньорослих – 30 см, для високорослих – 40 см. Айстру необхідно поливати не часто, але рясно.

Насіння збирають через місяць-півтора після цвітіння. Для прискорення дозрівання нормують пагони: залишають центральний та 4-5 бічних – тоді насіння дозріває на 2 тижні раніше.