Весілля «під ключ»

Як свідчить практика, весілля – це не тільки чудова біла сукня нареченої, море квітів, бризки шампанського та гучний банкет. До нього, як виявилося, слід готуватися серйозно та заздалегідь. Сезон масових одружень вже не за горами. Особливості підготовки до урочистої події з’ясовувала кореспондент «Вечірки».

Безсумнівно, організація святкування весілля займає не день, не два і навіть не тиждень. Адже доводиться продумувати усе до найменших дрібниць: визначати загальну концепцію весілля, обирати місце для проведення церемонії взяття шлюбу, піклуватися про вбрання для наречених, транспорт, флористичне оформлення свята та багато-багато іншого. За такої кількості усіляких необхідностей підготовка до нього ризикує перетворитися на багатотижневу гонитву за всім одразу. Не розгубитися в океані весільних хитрощів допомагала директор студії з організації свят SKY Studio Юлія Волкова.

Оксамитовий сезон
Ідеальними порами року для проведення урочистої події вважаються літо та рання осінь – саме на цей період випадає справжня весільна лихоманка. Салони вбрання для наречених переповнені, у Відділах реєстрації актів цивільного стану (ВРАЦС) черги, вільної банкетної зали чи заміського майданчика годі й шукати. Для того, щоб позбавити себе головного болю, пов’язаного з цими прикрощами, спеціалісти, що з’їли на цьому не одну собаку, радять починати підготовку як мінімум за три місяці – саме за такий час можливо забезпечити майбутнє свято всім комплексом послуг. Якщо дуже постаратися, то можна вкластися і у коротші строки – 1-1,5 місяці. Менш напружені сезони – зима та пізня осінь, як правило, тоді проблем не виникає.

«Зійдіть із килима!»
Усього в Києві налічується 14 ВРАЦСів. У середньому за день у одному закладі обслуговується 30 пар, і шлюбна церемонія триває 7 хвилин. Власне, усе проходить швидко і безболісно. Проте, дедалі частіше закохані відмовляються від традиційного ритуалу у стінах палаців урочистих подій, віддаючи перевагу новим свіжим ідеям. Однією з них є виїзна церемонія. Її механізм нескладний: свідоцтво про шлюб молодята можуть отримати за кілька днів до запланованого свята, щоб не стояти у черзі до ВРАЦСу в день самого весілля. Зазвичай, «ритуал на виїзді» проводять професійні ведучий чи ведуча. Місце для нього обирають самі закохані за власними уподобаннями. Це може бути зелена поляна, теплохід чи яхта, повітряна куля, одним словом, будь-що! Здебільшого, проводяться церемонії трьох стилів: класичного, європейського та  національного українського. Головні їх відмінності – у декоративному оформленні, аксесуарах, музичному супроводі і ритуалах.
«Рідко хто хоче експериментувати на власному весіллі, – каже пані Юлія, – часто молодята обирають класичний стиль. Але при виборі місця фантазують – 2-3 рази на рік трапляються «морські» та «пляжні» весілля, деякі закохані хочуть вінчатися під квітучими вишнями або серед фонтанів. Траплялися і зовсім ексцентричні випадки – пара виявила бажання проводити церемонію… на занедбаному стадіоні!»
Часто виїзна церемонія визначає концепцію усього весілля. Наскільки оригінально і красиво все буде відбуватися, визначатиме, звичайно, бюджет. Наприклад, запустити у небо тисячу повітряних кульок коштуватиме – 2700  грн., влаштувати невеличкий феєрверк на 5-7 хвилин обійдеться від 200 до 300 доларів, а справжнє піротехнічне шоу – 1000-4000 у.о., можна навіть написати у небі імена закоханої пари за допомогою літаків, вартість послуги індивідуальна для різних випадків.

«Поїхали!»
Куди лише не занесе новоспечене подружжя у цей важливий день! Тож неабияку роль під час весілля відіграють засоби пересування. Серед найпопулярніших – лімузини та ретро-мобілі. Оренда перших коштуватиме від 90 до 200 доларів за годину, причому мінімальний її час складає 4 години + година подачі. Розкіш прокататися вулицями міста на ретромобілі 1938 року випуску обійдеться трохи дешевше – 70-90 у.о. за годину. Цікава пропозиція для вибагливих – фаетон чи карета. Вартість – 150-200 доларів за годину при мінімальній оренді 3 години. Але одразу попередимо: подорожувати київськими дорогами на екзотичному транспорті не дуже зручно. Шаленої швидкості розвинути не можна, до того ж, ризикуєте потрапити до звичайнісінької пробки чи то пак, стати її першопричиною. Підходить така «королівська розвага» для неспішних прогулянок. Запропонувати подружжю можуть також морську подорож – яхту, теплохід. Спостерігати мальовничі схили Дніпра з борту білосніжної яхти коштуватиме від 300 доларів за годину, теплохода – від 150 у.о.  

Фамільні цінності
Після свята мають залишитися приємні спогади, причому, якщо пощастить, на все життя. Весільні фото через багато років стануть фамільними цінностями, які із захопленням і задоволенням будуть переглядати нащадки. Тож потурбуватися про фотографа чи оператора-професіонала слід заздалегідь. Краще зустрітися з ними особисто, переглянути попередні роботи. Серед фото-, відеопослуг, які пропонуються сьогодні – весільний фільм, фотоальбом та книга. Зйомка протягом усього свята з подальшим монтуванням у фільм коштуватиме близько 500 доларів. При цьому професіонал не буде втручатися у хід свята з дратуючим «Увага, знімаю!», обираючи зручні ракурси самостійно.
Весільна книга, де, крім чудових фото будуть ще й доречні малюнки, орнаменти та підписи, може бути декорована за бажанням молодят будь-яким матеріалом. Обійдуться спогади на все життя від 400 до 2000 доларів, у залежності від якості паперу, формату, кількості сторінок, гравірування. Практика свідчить, що подібні шедеври не залишають байдужим нікого. Будьте упевнені, що витвір фотографічного мистецтва викликає захоплення не у одного покоління нащадків.

Біла сукня на щастя
Особливим пунктом підготовки до весілля є підбір одягу для молодят. Варіантів пропонується безліч. Звичайною білою сукнею уже нікого не здивуєш, тому й вдаються наречені до активних творчих пошуків чи звертаються за допомогою до дизайнерів весільного вбрання. Так, на одному весіллі, як поділилася з «Вечіркою» Юлія Волкова, наречена хизувалася екстраординарним вбранням, що складалося з традиційного корсета та міні-спідниці, зверху якої був одягнений сітчатий каркас! Приголомшливо виглядають і дівчата у червоних сукнях поряд із нареченим у циліндрі. Одним словом, чого тільки не вигадають! На ринку весільна сукня може коштувати навіть до 500 гривень, у салоні середнього рангу – мінімум 1000 доларів,  вартість коштовної дизайнерської роботи – до 8 тисяч доларів і вище. Останнім часом доступною стала цікава послуга – пошиття сукні з правом першого прокату. Обійдеться це від 500 до 700 у.о. на добу.
Костюм для нареченого коштує від 1500 гривень і вище.
Жіночий макіяж  та зачіска –  близько 70 доларів, ті ж послуги для чоловіка –  100-150 гривень. Тут також фантазія молодят або дизайнера не має меж: до зачіски нареченої зазвичай вплітаються, окрім звичних аксесуарів, квіти, щодо макіяжу, то і тут варіантів безліч.

Святкова флористика
«Яке весілля без квітів?»– спитаєте ви і будете праві, адже про мільйон червоних троянд мріє, мабуть, кожна жінка. Квітами під час такого свята прикрашається все: автомобілі чи інші засоби пересування, банкетний зал, волосся та сукня нареченої, костюм нареченого, навіть за бажанням подружжя оформлюється церква, якщо пердбачена церемонія вінчання. Остання послуга, до речі, коштує від 200 до 500 доларів – при цьому все приміщення буде потопати у квітах!
Флористи радять дотримуватися одного стилю при оформленні всього, пов’язаного із весіллям: неважливо, чи це декор автівки чи букет нареченої – усе має гармонійно доповнювати одне одного. До того ж, вони пропонують цікаві рішення з декорування весільного кортежу – серед однаково оздобленого транспорту гостей, авто подружжя має виділятися за кількістю квітів, поєднаних з іншими прикрасами.
Квітковий прейскурант виглядатиме наступним чином, букет нареченої – 150-250 гривень в залежності від розміру і оформлення, бутоньєрка для нареченого – 25-35 гривень,  оренда арки з живих квітів – 300 доларів. Увесь святковий прейскурант шукайте на www.vseprazdniki.com  або за телефоном 587-69-55.
 
Вагомий аргумент
50 відсотків загального бюджету весілля – рівно стільки обійдеться майбутньому подружжю святковий банкет. Як не крути, але цієї статті витрат ніяк не оминути. Водночас саме під час веселого застілля можна приголомшити гостей як розкішшю, так і цікавими та смачними рішеннями.
Серед новинок весільного  меню – фонтани з шоколадом та шампанським. Причому шоколад може бути найрізноманітніших кольорів, навіть у тон до сукні нареченої.
Десертний стіл оформлюється свіжими ягодами та фруктами. І, безсумнівно, королем святкового фуршету є весільний торт – з живими чи їстівними квітами, фігурками нареченої та нареченого, у декілька ярусів чи декорований фонтаном. Одним словом, у будь-якому разі без уваги він не залишиться!

Замість епілогу
Як ви пересвідчилися, весілля – справа серйозна, і підготовка до нього займає багато часу, але при успішному плануванні тисячі дрібниць знайдеться самі собою і всяке нервування з такого важливого приводу зведеться нанівець. А молодятам залишиться лише насолоджуватися святом свого кохання, почуття якого не залежить від бюджету весілля, і згадувати про нього як про найважливішу і найщасливішу подію свого життя.