Вклонилися матері й дитині

У неділю на Хрещатику відсвяткували День Матері та Міжнародний день сім’ї. З такої нагоди біля стін мерії облаштували сцену, щоб привітати переможців першого міського конкурсу «Сім’я року», третього конкурсу «Найкращий одинокий татусь», багатодітні родини.

Відтепер у нашому місті є Книга Пошани «Сім’я – золотий фонд Києва», куди занесено перших  цьогорічних переможців – прізвища 13 найкращих родин міста. Не обійшли увагою і сильну стать. Справжніми іменинниками почувалися тринадцятеро татусів, які через певні життєві обставини самотужки виховують дітей, і чудово справляються зі своїми батьківськими обов’язками: діти охайні, доглянуті, розумні, чемні, талановиті. Заступник голови Київміськдержадміністрації Віталій Журавський та начальник Головного управління у справах сім’ї і молоді Сергій Березенко вручили їм Подяки міського голови, іменні годинники та премії в тисячу гривень. А окремим ще й безплатні путівки для літнього оздоровлення разом з дітьми.

Завершилося дійство парадом близнюків, яких глядачі зустріли бурхливими оплесками. Найменшенькі – Христина і Настя Хасан – почувалися на сцені не дуже впевнено, бо вийшли на неї без мами, чого не скажеш про семирічних  Іллю і Тимофійка Старників – невгамовні хлопчики залюбки позували перед теле- і фотокамерами.

Принишкли лише, коли поряд них стали дві бабуні – сестри Галина і Марія Шкури.  На грудях у обох – бойові і трудові нагороди, у руках – букети конвалій. Родом вони із села Гора Бориспільського району. Під час війни 15-річні дівчата брали участь у форсуванні Дніпра. Марію навіть було поранено. Хлопчики краєчком ока позирали на їхні нагороди. Особливо їм сподобався орден Княгині Ольги.

Зранку до вечора Хрещатик танцював, співав, грав у міні-футбол,  ходив на ходулях, крутив обручі, скакав на скакалці, стрибав на надувних батутах, з дзвінким сміхом з’їжджав з гірок – одним словом, кожному, хто сюди прийшов, сумувати було ніколи. Усі бажаючі могли взяти участь у перегонах на електромобілях, позмагатися у сімейному багатоборстві, покататися на тюнінгованих велосипедах, що представили як свою  технічну творчість батьки і сини з різних регіонів України. Поки мами й татка знайомилися з роботою соціальних служб районів, малеча розмальовувала асфальт кольоровою крейдою. На ньому цвіли квіти, виростали на очах палаци, пливли кораблі, летіли літаки, усміхалося сонце. А шестирічна Ліза Оксанова намалювала серце, яке подарувала матусі, котра стояла осторонь і милувалася творчістю донечки.

Таке щастя можна було помітити в очах багатьох киянок, які вчора завітали до Колонної зали столичної мерії. Заступник голови Київміськдержадміністрації Ірена Кільчицька вручила 87 трудівницям і матерям Подяки від мера та іменні годинники, а 17 багатодітних мам за самовідданість удостоїлися почесної відзнаки – звання «Матері-героїні». Треба було бачити, скільки радості, материнської гордості спалахнуло в очах Світлани Каленик, двірника Святошинського району. Вдома на неї чекають четверо дівчаток і двоє хлопчиків. Для них вона наймиліша і найкраща у світі мама, а відтепер ще й Мама-героїня.