«Я, як ніхто інший, знаю, якої опіки та підтримки потребують молоді сім’ї»

Інтерв’ю із Сергієм Березенком, начальником Головного управління у справах сім’ї та молоді Київміськдержадміністрації

– Сергію Івановичу, 13 травня відбудеться святкування Дня сім’ї. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.
– Святкування міжнародного Дня сім’ї – це вже добра традиція для Києва. Щороку в середині травня міська влада проводить на центральній вулиці свято для сімей під назвою «Здорова сім’я – здорова держава» у рамках визначеного ООН міжнародного Дня сім’ї.
– Чи візьме участь у святкуванні керівництво міста та держави?
– Так, безперечно, у святкуванні візьме участь керівництво міста, починаючи з міського голови Леоніда Черновецького. До речі, він приділяє велике значення заходам та програмам для підтримки сімей і цього року особисто вручатиме відзнаки та нагороди.
– А які заходи заплановано цього року?
– Протягом всього дня на сцені виступатимуть дитячі та молодіжні колективи і виконавці, а також відбудеться бенефіс молодих пар. Ми зберемо молодят, які святкуватимуть весілля в цей день, і дамо їм унікальну можливість станцювати свій перший сімейний танець на головній площі столиці, на очах у тисяч людей. Після цього відбудеться офіційно-урочиста частина, де міський голова вручатиме почесні грамоти, відзнаки та грошові премії одиноким татусям Києва. Тоді ж відбудеться нагородження переможців конкурсу «Сім’я року». Завершиться дійство після шостої години вечора святковим концертом.
–  Розкажіть, будь ласка, детальніше про конкурс «Сім’я року», його умови та які нагороди отримають переможці.
– Цей конкурс проводиться нами вперше. Він був ініційований Київським міським центром у справах жінок. Головний критерій оцінки претендентів – унікальність сім’ї та її здобутки у 2006 році. Ми відбирали непересічні сім’ї, які можна ставити за приклад. Переможці конкурсу отримають Подяки Київського міського голови, нагрудні знаки та іменні годинники і медалі «Сім’я року». Крім того, їхні імена внесено до Книги пошани «Сім’я – золотий фонд Києва».
– Чи відбуватимуться ще якісь події на Хрещатику цієї неділі?
– Безперечно, адже майже весь Хрещатик – від Майдану до вулиці Хмельницького – буде задіяний для святкування. Ми організовуємо для дітей та батьків різноманітні конкурси, розваги, атракціони. Наприклад, відбудеться фінал загальноміського конкурсу «Спортивна родина» – за звання найспортивнішої змагатимуться 12 сімей, які перемогли у відбіркових етапах. Крім того, киян мають зацікавити книжковий та іграшковий ярмарки, інформаційний майданчик – там можна буде отримати інформацію про абсолютно всі послуги та можливості, що створює міська влада для сімей. А також відбудеться спеціальна акція «Допоможи другу», де кожен киянин зможе пожертвувати іграшки та книжки, які потім будуть передані для дітей-сиріт.
– Розкажіть про діяльність Головного управління у справах сім’ї та молоді. Чи можна говорити про реальні результати роботи?
– Я прийшов до Головного управління восени минулого року, тобто, працюю тут трохи більше півроку. І певні досягнення у нас уже є. Принцип нашої роботи – розвивати програми і проекти, які були започатковані попереднім керівництвом, і водночас освоювати нові напрями та форми роботи. Наприклад, нещодавно ми успішно провели конкурс соціальних проектів для дітей та молоді – двадцять дві громадські організації отримали державну підтримку своїм проектам, на загальну суму 430 тисяч гривень. Це удвічі більше, ніж було за попереднього керівництва. Зараз, наприклад, в Києві розпочалася пілотна програма «Підготовка наречених до подружнього життя», яка показує просто фантастичні результати та чудові відгуки. Принагідно запрошую молоді пари відвідати ці безплатні курси – нині триває новий набір слухачів.
– Ми знаємо, що Ви стали татом. Розкажіть, будь ласка, про себе, про свою родину.
– Ви знаєте (усміхається), я в одній особі представляю і київську молодь, і молоді сім’ї. Це ні для кого не секрет, що я наймолодший депутат Київради – мені 23 роки. Незважаючи на це, торік одружився, а місяць тому в нас народився син. Тому, повірте, я, як ніхто інший в КМДА, знаю, якої опіки та підтримки потребують молоді сім’ї, і застосовую ці знання у своїй роботі.