Як запобігти пошкодженню рослин

Аналіз багаторічних спостережень за мінімальною температурою повітря та поверхні ґрунту показав, що за період з 1955 по 2006 роки пізні весняні заморозки у повітрі інтенсивністю мінус 3-5°С спостерігалися в окремі роки наприкінці другої декади квітня, а в Київській, Житомирській, Львівській та Хмельницькій областях і після п’ятого травня. Мінімальна температура мінус 1°С у повітрі в останній п’ятиденці квітня відзначалася по всій території України. На поверхні ґрунту пізні весняні заморозки інтенсивністю мінус 1-3°С спостерігалися навіть і в третій декаді травня.
Методика довгострокового прогнозу такого стихійного явища, як заморозок, не розроблена. Тому уявленню про його виникнення допомагають розрахунки ймовірності мінімальної температури навесні. Вони, зокрема, показують, що з найбільшою ймовірністю (27-37 відсотків, тобто з повторенням 3-4 рази протягом десяти років) травневі заморозки у повітрі спостерігаються в східних і північних областях (Луганська, Сумська, Чернігівська, Київська та Житомирська) і північно-західних (Волинська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська), а також на Черкащині. З дещо нижчою вірогідністю (20 – 25 відсотків) заморозки в травні трапляються на території Кіровоградської, Хмельницької, Рівненської та Закарпатської областей і Автономної республіки Крим. Більше пощастило землеробам Донецької, Запорізької, Миколаївської та Чернівецької областей, де заморозки трапляються не частіше одного разу на десять років. На решті території України ймовірність зниження температури повітря до 0 градусів коливається в межах 14-18 відсотків.
За останнє десятиліття інтенсивні заморозки в травні спостерігалися чотири роки поспіль: 1999-го (мінус 1-6° у повітрі і мінус 2-10°С на ґрунті), 2000-го (мінус 1-5° у повітрі і мінус 3-7°С на ґрунті), 2001-го (мінус 1° у повітрі і мінус 1-3°С на ґрунті) і  2002-го (мінус 1-3°С у повітрі і мінус 1-5°С на ґрунті).
Зважаючи на те, що цього року травень очікується дещо прохолоднішим від звичайного, нагадаю засоби захисту від такого небажаного явища погоди, як заморозок у повітрі і на поверхні ґрунту. Найрозповсюдженiшим способом боротьби – є задимлення ділянки з рослинами чи квітучими деревами вночі й особливо на світанку перед очікуваним за попередженням Українського гідрометцентру зниженням температури повітря. Для цього варто завчасно підготувати купи з опалого листя дерев, соломи й іншої вологої підстилки. Підпалюються вони лише з навітряної сторони так, щоб дим поширювався на ділянку, яку намагаються захистити.
Іншим доступним способом є полив наприкінці дня ділянки, зайнятої овочевими чи садовими культурами. Внаслідок виділення тепла із землі, яка вже прогрілася, температура повітря в шарі, що прилягає до поверхні ґрунту, підвищується на 1-2°С. Цього буває досить для того, аби запобігти пошкодженню рослин.