Перший рік – без популізму

Уже більше року Київську міську державну адміністрацію очолює Леонід Черновецький, разом з яким до влади в столиці прийшла і нова команда, яка менше уваги приділяє популізму і «гучним» акціям, а більше – кропіткій роботі з розв’язання нагальних проблем Києва. Статистичні дані свідчать, що економіка столиці розвивається успішно.

На брифінгу, який пройшов минулого тижня, Київський міський голова Леонід Черновецький повідомив, що столична влада не стане на бік жодної політичної сили, тому що це може погано позначитися на добробуті киян. Відповідаючи на гострі, навіть провокаційні запитання журналістів, мер вкотре спростував теоретичну можливість забудови території київського міського аеропорту «Київ» (Жуляни). Він підкреслив, що недавно цей аеропорт відкрив першу за багато років міжнародну повітряну лінію і в подальшому перетвориться на сучасний аеропорт міжнародного класу, що дуже актуально напередодні чемпіонату Європи з футболу.
Стосовно низького рейтингу, Леонід Черновецький відмітив, що під час виборів Київського міського голови жодна соціологічна служба не надавала йому першого місця, і тому він дуже спокійно ставиться до даних соціологічних опитувань. Адже можна стверджувати, що в свій перший рік роботи київська влада займалась не самопіаром, а вирішенням нагальних проблем міста та його мешканців.
Так, у 2007 році міський бюджет виріс майже на 2/3 і склав 15 млрд. 896 млн. грн. Якщо зробити порівняння із загальнодержавним бюджетом, доходи якого заплановані в сумі 140 млрд. 290 млн. грн., то бюджет столиці складає 11,3% від бюджету України, тоді як її населення приблизно 6%.
Змогу збільшити надходження до міської казни дали нові підходи в роботі нової команди. Зокрема, доходи міського бюджету зростають за рахунок проведення прозорих земельних аукціонів. З початку цього року місто вже отримало 1 млрд. 1,5 млн. грн. від продажу землі, тоді як у 2006-му ця цифра становила лише 5 млн. грн., а загальна сума від продажу землі в усіх регіонах України – 1 млрд. 21 млн. грн. Збільшились надходження до бюджету і внаслідок запровадження нової методики плати за оренду комунального майна.
За словами Леоніда Черновецького, київська влада в першу чергу спрямовує залучені кошти на розвиток інфраструктури столиці і допомогу малозабезпеченим киянам. Зокрема, програму «Турбота» на 2007 рік збільшено більш ніж у п’ять разів і складає вона 869 млн. грн., а видатки на соціальний захист зросли майже в три рази і склали 1 млрд. 808,5 млн. грн. При цьому створюються умови для збільшення прибутків працездатних і соціально активних киян – торік було створено майже 83 тис. нових робочих місць, що майже на 15% більше запланованого, а середній рівень заробітної плати в столиці за перший квартал 2007 року склав
1 тис. 886 грн., при цьому вона і далі збільшуватиметься.
У столиці залишаються і гострі проблеми. Перша з них – різке збільшення кількості автотранспорту на вулицях. За словами мера, Київ – п’яте місто в Європі за кількістю автомобілів. При цьому практично неможливо розширювати проїзну частину в історичному центрі міста. Проте на сьогоднішній день транспортна ситуація в Києві набагато краща, ніж, наприклад у Москві, де, на думку фахівців, відбувся справжній транспортний колапс – у будні дні російська столиця перетворюється на суцільну пробку. Зараз Київміськдержадміністрація намагається враховувати досвід інших європейських столиць з розв’язання транспортних проблем. Для розвитку комунального транспорту місто цього року планує придбати 40 вагонів метро, 140 автобусів, 150 тролейбусів. «У такій кількості комунальний транспорт не оновлювався останніх 10 років», – підкреслив міський голова.
За словами пана Черновецького, політичне протистояння в країні заважає розпочинати підготовку до чемпіонату Європи з футболу – хоча до цього місто готове.   «Поки усі гілки влади не домовляться між собою, про якусь підготовку говорити зарано. Якщо найближчим часом не буде ліквідовано політичну кризу в Україні, я маю сумніви щодо  вдалої підготовки до чемпіонату. Для нас Євро-2012, в першу чергу, означає великі інвестиції, а через політичну кризу місто їх може втратити», – підкреслив міський голова.  Київ до 2010 року планує побудувати близько 30 нових готелів. На це потрібно близько півмільярда євро, і ці кошти столиця сподівається залучити від інвесторів.