Супермаркет: будьте уважнішими на касі

Покупки в супермаркетах стали невід’ємною, можна сказати, буденною подією в житті мешканців столиці. Особливо для тих, хто приїжджає до супермаркету на власному авто і купує повний візок різних товарів на тиждень. При уважному вивченні довгої стрічки касового чеку іноді може трапитись, що покупець заплатив дещо більше, ніж коштує його продуктово-товарний набір.

Коли за тобою нудьгує черга, а касир швидко зчитує штрих-коди, тільки й встигаєш складати придбане в пакунки. Простежити за тим, що касир вбиває до чеку практично неможливо, тим паче, в деяких супермаркетах навіть не дозволяється заглядати на монітор комп’ютора, де відображається таблиця найменування, кількості й вартості придбаних товарів. Цією ситуацією доволі часто користуються і супермаркети, і касири. Але зрозуміти і перших, і других можна.
Сам супермаркет, зазвичай, страждає від крадіжки товарів зі стелажів. Що ж стосується касирів – то вони отримують не таку вже велику заробітну плату, щоб бути дуже чесними. Фактично за вирахуванням всіх помилок – зайвих виданих грошей, прийнятих фальшивих купюр, штрафів – у касира може за місяць залишитися зарплати 200-300 гривень, якщо не менше. Тому «досвідчені» касири штучно її збільшують.
Найпростіший фокус – подвійне пробиття одного і того ж товару. Особливо легко «обдурити» на гроші вдається тоді, коли покупець бере декілька одиниць однотипного товару. В такому випадку, після оплати виявляється, що він заплатив не за три плавлених сирка, а за чотири. Начебто дрібниця, але не для касира. За день у нього може набігти досить пристойна сума, особливо у вихідні й святкові дні, коли біля кас збирається довжелезна черга з  повними продуктів візками.
За свідченням співробітників супермаркетів, зарплата у них не вельми висока. За словами касирів, у «Сільпо» плинність кадрів така, що новий співробітник рідко витримує на одному місці більше п’яти-шести місяців.
Тож перший місяць-два, в основному, намагаються вивчити всі тонкощі й хитрощі тяжкої праці касира. В подальші місяці роботи – користуються «досвідом» і компенсують низьку заробітну плату перших місяців. Засуджувати чи ні цих людей – вирішуйте самі. Деякі з покупців «закривають очі» на шахрайство касирів, навіть помічаючи «помилку» – чи то замало часу для «серйозної розмови», чи то сума, на яку обікрали, влаштовує і розцінюється як подарунок касирові. Але пильність і уважність при вивченні чеку зовсім не перешкодять, і зупинити тенденцію обдурювання покупців можливо, лише звертаючи увагу на злочин. Тим паче, що якщо ви виявили обман, касир ніколи не влаштує скандалу, а тихенько вибачиться і перерахує все заново.