Міжзоряні латифундисти

Кому тісно на Землі, може прикупити собі трохи Місяця чи Марса і допоможе їм це зробити Місячне посольство в Україні

Якщо нічиє,
то нехай буде моє
Чого лише не вигадують люди, інколи їхня фантазія аж зашкалює, межує з божевіллям. Скажімо, навіщо було далеко не бідному американцю Деннісу Хоупу заявляти на увесь світ про його право власності на Місяць і 54 об’єкти Сонячної системи? А саме це зробив він 27 років тому, подавши заяву до департаменту нерухомості у штаті Каліфорнія, щоб узурпувати власність на міжзоряні тіла. Їй-Богу, неначе чоловік з’їхав із глузду! Але цікаво те, що він при цьому не порушив ні американського, ні міжнародного законодавства. Адже є документи ООН, які регулюють питання освоєння космосу, і він не переступив через них. Коли, зрештою, американський космічний латифундист владнав усі питання, пов’язані з власністю на планету Сонячної системи, то розіслав керівникам найбільших країн, таких, як США, СРСР, Канада, Англія, документи, які підтверджували, що саме він є власником небесних тіл у міжзоряному просторі. Поспішив це зробити, щоб, бува, ніхто його не випередив. Як мовиться, хто перший встав, той штани взяв.
На дурне – як запалив, і невдовзі у Хоупа з’явилися однодумці, а правильніше – клієнти. І не лише в його країні – через якихось 20 років про космічну приватизацію заговорили й в Україні, де, за згодою Хоупа, 17-річний  киянин Сергій Земляков заснував Місячне посольство. Може хлопчина начитався фантастики? Але як би там було, у Києві і нині є така дипломатична установа. Місячне консульство розташовується на Подолі, на вулиці Костянтинівській, 59-3, а очолює його 32–річний Дмитро Левський, за плечима якого дві вищі освіти: психологія та управління бізнесом. Якраз те, що потрібно, щоб розпродувати ділянки далеких планет. Власне, пан Левський поки що зосередився лише на Місяці. Він люб’язно поспілкувався із кореспондентом «Вечірки», – пояснив, яким чином може кожен бажаючий придбати собі космічну власність. Виявляється, що Хоуп виділяє для кожного посольства певну ділянку у певному районі Місяця, але це має бути його видимий бік. Уся поверхня цього небесного тіла розбита на клаптики розміром 1 акр (40 наших соток). Коли хтось купує собі космічну «дачу», то наступна виставляється на продаж у новому районі. «Це робиться з метою рівномірного заселення у майбутньому громадянами різних країн, – наголосив пан Левський. – Окрім бажання стати власником такої нерухомості, треба мати гроші».
Отож, якщо у вашому гаманці є зайві 119 американських доларів і ви горите бажанням мати на Місяці діляночку, а заодно і вельми заможних сусідів (цілком можливо, що знаменитостей з іншого кінця світу), то не гайте часу – поспішайте на Поділ в офіс пана Левського. Нині українці можуть придбати площу у південній півкулі з координатами 20-24 градуси південної широти і 30-34 градуси західної довготи, на північному сході Моря Вологості. Аби не купувати кота в мішку, уважно розгляньте свою власність на карті Місяця або зазирніть у невеликий телескоп. Зважте, що 1 акр – це мінімальна площа, яку  виставляють на продаж.
А тепер про те, як оформляють космічну власність. Обов’язково прихопіть з собою паспорт, на основі якого вам випишуть свідоцтво на право власності, видадуть карту Місяця та його Конституцію (поки що тут немає ні президента, ні парламенту, либонь, Хоуп втомився фантазувати?). До цих документів додаються: коротка інформація про Місячне посольство, усі дані про придбану «земельку», фото, зроблене американським супутником. А також, що дуже важливо, список космічних сусідів. Документи оформляють упродовж одного дня, а якщо треба, то й екстренно – за
2-3 години. Їх вам доставить кур’єр. У Києві така послуга безплатна, а по Україні – від 30 гривень. Інформацію про нового власника заносять до реєстру впродовж місяця.
Але це ще не всі послуги Місячного посольства. Тут за бажанням можна купити місячний паспорт, унікальну сувенірну банкноту 100 місячних доларів, телескопічну підзорну трубу, щоб милуватися своїми володіннями. А заодно й рамочку для сертифіката, який варто повісити на стіні на видному місці. Бо негоже таке багатство ховати від людських очей – нехай усі гості бачать, який ви заможний.

Кожен божеволіє
по-своєму
За час, що минув, на Місяці та Марсі продано понад 2 мільйони ділянок. Першими згодилися на таку пропозицію Хоупа, звісно, американці. Купили у нього трохи території Рональд Рейнан, Джеммі Картер, Джон Траволта, Том Круз, Ніколь Кідман, Арнольд Шварценеґґер. Згодом до цього гурту приєдналися росіяни Олег Басілашвілі, Олександр Розенбаум, Юрій Шевчук, Ілля Лагутенко. А якщо Москва клюнула на цю наживку, то й Києву не годиться пасти задніх. Українці вже придбали 1500 ділянок на Місяці. Серед таких «фермерів» – колишня перша леді Людмила Кучма, відомі політики Олександра Кужель, Дмитро Табачник і навіть прем’єр-міністр Віктор Янукович. Є й свої «колгоспи» – гурти «ВВ», «Океан Ельзи», «Грін-Грей», клініка «Борис», завод «Галактон».
Важко зрозуміти таких приватних власників, позаяк з тієї міжзоряної ділянки ніякого зиску, її навіть в оренду не здаси, принаймні, поки що наші співвітчизники це нікому не пропонували.
– А ви також маєте «земельку» на Місяці? – запитала кореспондент «Вечірки» у консула Дмитра Левського.
– Так.
– І навіщо вона вам?
– Так, тримаю на майбутнє.
– А чи не хотіли б гайнути туди з вітерцем космічним?
– Це головна мотивація моєї справи.
– Якщо справді на Марсі будуть яблуні цвісти, то що б ви там посадили?
– «Білий налив». І з радістю запросив би на яблука багатьох своїх друзів, приятелів.
Приємно, що серед них були б і кореспонденти «Вечірки» (Ну, напросилися ми). Тож нам залишається мріяти про це і готуватися до космічного вуаяжу. Керівник консульства пообіцяв, що кореспонденти «Вечірки» першими напишуть репортаж з його космічної ділянки. Чекаємо на запрошення.

Власність на те, що нікому неналежить
Диваків у світі достатньо і від цього нікуди не дітися. Однак наукові голови просто потішаються з такої безглуздої космічної приватизації. Українські вчені попереджають про нелегітимність продажу та купівлі ділянок на Місяці, Марсі та інших небесних тілах. Наприклад, Андрій Обметко, головний спеціаліст Національного космічного агентства, до якого кореспондент «Вечірки» звернулася за коментарем, пояснив, що «у відповідності до основ міжнародних конвенцій, а їх 5, усі небесні тіла, і Місяць зокрема, є загальнолюдськими. І купівля чи оренда їх – у правовому полі не дійсна. Скажімо, я захочу придбати ім’я якоїсь небесної зірки чи хмаринки і вимагатиму, щоб мені платили за дощ, який проллється з неї на чийсь город. Жодна держава, жодна фізична чи юридична особа не мали і ніколи не матимуть права на будь-який об’єкт у космосі. Продаж космічних ділянок є порушенням норм міжнародного і українського права. Всесвіт – це наше спільне багатство».