Рік досягнень

У 2006 році Київ продемонстрував стабільність і забезпечив підвищення активності більшості галузей економіки міста

Саме такого висновку дійшли кияни, підбиваючи підсумки «Програми соціально-економічного та культурного розвитку м. Києва за 2006 рік». Минулого року збільшилась кількість інноваційно-активних підприємств, частка реалізованої інноваційної продукції склала понад 16 відсотків загального обсягу реалізованої продукції. До 64  відсотків зросла питома вага малих підприємств, які одержують прибуток. Загалом на фінансування розвитку малого підприємництва з міського бюджету використано кошти в розмірі 45,5 млн. грн., що сприяло позитивній динаміці його розвитку.
Столиця залишається безперечним лідером з інвестиційної привабливості. У місті акумулюється майже третина усіх прямих іноземних інвестицій по країні та п’ята частина інвестицій в основний капітал. У 2006 році в економіку міста було спрямовано 1,6 млрд. доларів США іноземних інвестицій, що в 2,1 раза більше, ніж у 2005 році.
Тепер знайти роботу в Києві вже не так важко. В усіх сферах економічної діяльності було створено 82,7 тис. нових робочих місць, що на 14,9 відсотка перевищує показники програми. Найбільшу кількість новостворених робочих місць – 97,0 відсотків створено на підприємствах приватної форми власності.
Та й рівень заробітної плати помітно збільшився. Так за січень–грудень 2006р. рівень номінальної середньомісячної заробітної плати в м.Києві становив 1729 гривень, що на 32,0 відсотки більше, ніж у 2005 р. та в 1,7 раза перевищує показники по Україні. Підвищення рівня середнього розміру заробітної плати відбулось на підприємствах, установах та організаціях усіх видів діяльності.
З метою підвищення життєвого рівня населення та підтримки соціально-вразливих верств населення протягом 2006 року в місті реалізовувались заходи загальнодержавних, міських та районних програм, спрямованих на соціальний захист населення.
У 2006 році міська влада визначила для себе завдання в галузі «Капітальне будівництво» як пріоритетне. Результат сьогодні можна легко простежити, адже:
– введено в експлуатацію житла  в обсязі 1,3 млн.кв.м.:
– відкрито «Станцію «Вирлиця» Сирецько-Печерської лінії метрополітену та другий вихід станції «Дарниця»;
–    мережа шкіл збільшилась на  815 учнівських місць, а дошкільних закладів на 120 місць.
Введено в експлуатацію:
–  Центр профілактики і боротьби зі СНІДом на вул. Крамського  та  перший пусковий комплекс  прибудови до поліклініки № 4 на вул. академіка Булаховського, 26, на 350 відвідувань за зміну (у Святошинському районі);
– науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії на 100 ліжок на вул. Чорновола, 28/1 (в Шевченківському районі).
Завершено роботи з будівництва першої черги дитячої клінічної лікарні на 110 ліжок та 150 відвідувань за зміну на вул. професора Підвисоцького в Печерському районі.
Цілий рік працював Київський міський центр крові у Шевченківському районі, велося будівництво Центру серця в Дніпровському районі, Центру соціальної адаптації для жінок, які не мають визначеного місця проживання в Оболонському районі, Центру соціального обслуговування пенсіонерів м. Києва та Центру ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів в Шевченківському районі.
Виконано й  науково-технічні розробки та археологічні дослідження зі створення культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал»  в Печерському районі, виконувались роботи з реконструкції та благоустрою парків та скверів: парку «Перемога» в Дніпровському районі та  парку КПІ в Солом’янському районі, зі спорудження Подільського мостового переходу через р.Дніпро, реконструкції автодоріг, будівництва підземних і надземних пішохідних переходів, зі спорудження  Сирецько-Печерської лінії метрополітену  на дільниці від станції «Харківська» до станції «Харківська площа» з електродепо «Харківське», Куренівсько-Червоноармійської лінії метрополітену від станції «Либідська» до станції «Виставковий центр».
Загалом  за замовленнями міськдержадміністрації за рахунок всіх джерел фінансування в 2006 році освоєно 5,7 млрд.грн., що на 24 % або на 1,1 млрд. грн.  більше, ніж у 2005 році.
Враховуючи усі ці фактори,  Програма соціально-економічного  та культурного розвитку м.Києва на 2007 рік сформована за новими принципами і вимогами до розгляду питання щодо включення об’єктів  до програми.
Основна відмінність – це соціальна направленість, отримання конкретного, значного соціального ефекту, і покращення життя людей.
У планах роботи міської влади постійний контроль за ходом будівництва, жорсткі вимоги до забезпечення об’єктів затвердженими проектами, дотримання нормативних термінів будівництва, щотижневі виїзди на об’єкти, проведення нарад і прийом рішень безпосередньо на місці, оперативне вирішення проблемних питань із залученням профільних (галузевих) управлінь.
Цього року міська влада планує проти 2006 року збільшити обсяг капітальних вкладень за рахунок спеціального фонду міського бюджету в 1,5 раза. Збільшаться асигнування в 1,8 раза на будівництво метрополітену, в 1,5 раза –  на житлове будівництво; в 1,7 раза – на галузь «Охорона здоров’я».