Консьєржам подають зарплату

Небезпечно працювати консьєржем. Навіть професійне запитання: «Куди ви прямуєте?» звучить ідіотично, коли звертаєшся до наркоманів, божевільних, скажених, бо в цього контингенту реакція на буденне неадекватна

Мешканці столичних будинків іноді викидають такі колінця, що наглядачеві за порядком доводиться бути одночасно медиком, актором, психологом, довідковим бюро, рятувальною службою та ще бозна-ким, залежно від ситуації.
Консьєрж – професія поза законом, у переліку спеціальностей немає навіть такої назви. Київ лише користується вигодами цієї нелегальної служби, але платити за роботу з міської скарбниці, начебто, неспроможний. Відмовка стара – немає грошей. Тому «черговим у житлових будинках», як їх офіційно називає мерія, вже восьмий рік поспіль (стільки в столиці наглядають за під’їздами вахтери-аматори) подають зарплату мешканці соцжитла.
Якщо забажають мешканці будинку створити консьєржну службу і за власний кошт наймати людей – тоді за порядком у під’їзді буде кому стежити. Чиновники підрахували, що оплата цієї праці міській скарбниці могла б коштувати до 800 млн. грн. на рік, а такого навантаження столичний бюджет не витримає. Тому київська влада обмежилася практичною допомогою – розробила типові проекти і допомогла побудувати приміщення для чергових особливого призначення.
– Якщо узаконити спеціальність, видавати трудові книжки і зарплату, то консьєрж коштуватиме удвічі дорожче, а отримуватиме не більш ніж зараз (від 120 до 500 грн.), бо доведеться сплачувати податки. Мер Києва Леонід Черновецький давав доручення Головному управлінню житлового господарства і Головному фінансовому управлінню щодо офіційного оформлення консьєржів. І ми підрахували суму, – розповів «Вечірці» начальник Головного управління житлового господарства Володимир Стороженко. – За бажанням мешканців технічну допомогу надано, тобто, побудовано приміщення, але утримувати консьєржів (потрібно по чотири громадянина на кожен під’їзд) і платити їм зарплату з міської кишені нереально. Ці витрати можливі лише за рахунок комунальних послуг, у такому разі їхню вартість доведеться підвищувати. Якщо кияни із цим погодяться, то чому б і ні?
Скільки ж столиці потрібно консьєржів? Усього в Києві 10368 будинків. Кількість під’їздів коливається від одного до шести. У середньому виходить три. Помножимо на кількість будинків та необхідну кількість наглядачів і виходить понад 120 тисяч осіб.
SOS-контроль
У дев’ятиповерхівці на вулиці Світлицького, 30/20-б (Виноградар) консьєржу буває непереливки. З автомата розстріляли бізнесмена у другому під’їзді, а згодом сталося ще одне жахливе вбивство матері з дитиною. Тут пам’ятають сильний потоп: одній з колишніх мешканок – божевільній – забажалося поплавати у квартирі в човні. А ще мешканці пригадують, як на горищі ховалися діти, знаходили прихисток бомжі, наркомани. Сміття, бруд, сморід, пацюки й мухи. Так було. Минув час, запрацювала служба консьєржів, на вхідних дверях встановлено кодовий замок і в під’їзді запанував лад. Ніхто вже не підпалює поштові скриньки, не псує ліфт, не розмальовує стіни. Навіть перестали випадати з вікон. Стало набагато чистіше й цивілізованіше. Проте не обходиться без історій.
Дівчата-квартирантки запрошують на гулянку з ночівлею хлопців. Вранці йдуть на роботу, а приятелів залишають у помешканні відсипатися до вечора. Повертаються додому – помешкання зачинене, а золоті речі зникли.
Інші тимчасові мешканці працюють на ринку та мають сина-школярика. І от призвичаїлися після дев’ятої вечора розважатися, а дитину посилати за цигарками чи закускою. Ще о другій ночі мале приносить їм поїсти, а о восьмій ранку вже треба йти до школи. Виправила це неподобство розмова з хазяйкою помешкання, якій натякнули на перевитрати води, електроенергії, адже прописано одного, а мешкає шестеро. Відтоді нічна праця дитини припинилася.
Одного разу обурений мешканець напав на консьєржа і аргументом-кулаком впечатав свою лють у стіну хлипкуватої прибудови. Навіть шибка вилетіла. Закидав, що невідомий перелякав його неповнолітню доньку, бо довго дзвонив у двері. «Як ви посміли його впустити?!!» Згодом з’ясувалося, що хлопець просто тиснув не на той дзвінок. Але після цього випадку на вікнах «консьєржки» поставили ґрати.
Частенько вимикається світло і хтось застрягає в ліфті, або стаються інші аварії, тоді черговий «SOS-контроль» зв’язується із диспетчером жеку. Буває, що за першою невідкладною допомогою, коли може врятувати йод, зеленка, вата, бинт, валідол звертаються як мешканці, так і перехожі.
– Із мешканцями вели діалог в тому випадку, якщо котрийсь із поверхів не дотримувався санітарних норм і нам доводилося там прибирати, хоч відповідали тільки за перший поверх, а решту прольотів раз на місяць прибирає жек, – розповідає Віра Васильєва, у минулому консьєрж. – Мали чітку вказівку від голови нашого об’єднання співвласників будинку – пропускати усіх, хто йде в компанії з котримсь із мешканців, адже гості не зупиняються на сходинках, а йдуть у помешкання, і нас не стосувалося, коли і в якому стані вони згодом ідуть геть. Тобто, працювали за певними правилами. Особливу увагу звертали на неблагополучні квартири, в яких можуть і дебош влаштувати, де оселилися п’янички.
Здебільшого в цьому під’їзді мешкають пенсіонери і виділяти щомісяця хоча б 5 гривень на зарплату черговому їм не по кишені. Тому служба діє з перебоями і охочих працювати за 200 гривень вже практично немає. Максимальну суму, яку називали Вірі за оплату праці консьєржам – до 500 гривень на місяць – начебто отримують в центрі міста, в елітних будинках, але ж там черговим доводиться наглядати навіть за елітними авто, припаркованими серед подвір’я.
Кондиціонер накрапує в унітаз
Методом народного будівництва звели 20 років тому відомчий будинок на вулиці Аніщенка, 14, і хоч багато квартир вже змінило власників, мешканці вітаються із сусідами. Консьєржі знають геть усіх, бо в парадному чергують пенсіонери, які оселилися в цій багатоповерхівці з перших днів. На 13 поверсі квартиру для сина придбала заможна пані. Зробила ремонт і встановила кондиціонер. Волога з того регулятора температури цілодобово почала накрапувати на жерсть підвіконь на всі 12 поверхів, що нижче. І це одразу почало дратувати мешканців 12 квартир. За звичкою поскаржилися консьєржам. Ті «відловили» пані й попередили її про скарги. І ремонтники не забарилися подовжити трубку, з якої капало, але вітер усе одно відносив краплини на підвіконня. Так тривало днів із десять. Мешканці вже почали самі ходити до квартири, а пані не звертала уваги на скарги. Тоді у справу знову втрутився консьєрж. Він розповів, що у нашому будинку оселився юрист, і делегація мешканців постукала в його двері. Фахівець порадив натякнути пані про судовий позов за невиконання правил гуртожитку, що і було зроблено. Лише тоді результат спілкування змінився: ремонтники провели трубку від кондиціонера в… унітаз! Відтоді у 12 квартирах вже ніщо не порушує нічний спокій.