Тридцять тисяч: хто, кому, навіщо

Нещодавно голова Національної спілки письменників України Володимир Яворівський заявив про створення нової літературної премії. Вона повинна стати альтернативою знаменитої Шевченківської

Володимир Яворівський: На цьому наголошує керівництво НСПУ. Нова премія розподілятиметься чесно і прозоро. Нарікань на чесно і нечесно з цією премією не буде.
– А раніше були? Тобто, диму без вогню не буває?
– Були, але дуже давно. Свого часу, Шевченківську премію майже присудили харківському поету Муратову, батькові Кіри Муратової. Людина почала готуватися, накривати столи. Потім «зверху» щось переграли. А поет не витримав образи.
– Якщо зараз таких «образ» не припускають – навіщо організовувати нові премії?
– Ми хочемо бути максимально незалежними. І насамперед від тих державних мужів, які можуть вплинути на визначення лауреатів.
– Яким жанрам надаватимуться переваги? У яких номінаціях і за рахунок яких коштів?
– Номінація одна – гарна українська книга. Шевченківським лауреатам її не призначатимуть. І, щоб не було нарікань, до складу комісії шевченківців також не включатимуть. Вручатиметься премія щорічно – 22 травня на міжнародних шевченківських святах «В сім’ї вільній, новій». Комітет складатиметься із тринадцяти осіб: письменники, критики, видавці та представник спонсора. Грошовий фонд – тридцять тисяч гривень – надаватиметься австралійським фондом Ернеста і Наталії Гуляк. Можливо, це не великі гроші, але люди творчі повинні мати хоч якийсь стимул.
– Тож скільки буде номінацій?
– Максимум дві. А якщо достойників не буде – жодної. Не можна допустити такого розпорошення, як із Шевченківською премією.
– Пригадайте першу нагороду Тараса Григоровича. Крім великої медалі, він не отримав нічого. Ми крокуємо до Європи. А в цивілізованій Європі не існує заслужених і народних митців. І замість премій там – гонорари письменникам, художникам і кінорежисерам за гарну і якісну роботу. Якщо ми вважаємо себе європейцями, мабуть, варто відмовитись від усіх тих титулів? А щоби не було нарікань на «нестерильний розподіл грошей», мабуть, також варто звести всі ці премії до рівня первісної шевченківської медалі?
– Я знаю, що найпрестижніші європейські премії збагачують лауреатів лише на 10-20 євро. І замість грошей приносять письменникам світове визнання. З контрактами і гонорарами. Колись і ми відмовимося від наших титулів. А зараз прикро бачити, як заслужені талановиті люди живуть на пенсію у 700 гривень.