Сонячні автографи для театру

Завітайте до старовинного Подолу, на вулицю Межигірську, і пориньте в світ музики й казки

Із героями прем’єрного балету Б.Павловського «Білосніжка та семеро гномів» юні кияни, їхні батьки можуть зустрітися суботнього дня, 5 травня, в Київському муніципальному академічному театрі опери та балету для дітей і юнацтва, який наближається до свого 25-річчя.
У товаристві Білосніжки
Разом із артистами балету зможемо подивитися в чарівне люстерко, що визнало Білосніжку найкрасивішою дівчиною в королівстві. Пройтися лісовими дорогами разом із красунею, яку хотіла занапастити мачуха, познайомитися з добрими гномами і Королевичем, які її врятують.
Щастю Білосніжки й Королевича, майстерності артистів на чолі з диригентом-постановником Олексієм Бакланом уже захоплено аплодували глядачі у Великій Британії, де кілька місяців тому, в грудні – лютому, на великих гастролях побував цей театр. Показували там і балети П.Чайковського «Спляча красуня», «Лускунчик» (головний балетмейстер – Віктор Литвинов). Артисти балету й симфонічний оркестр театру так сподобалися великобританцям, що їх знову, на січень-лютий уже наступного року, запросили на такі ж тривалі гастролі.
Подорож до Америки
Уже найближчим часом, із середини травня до середини червня, оперна трупа – солісти, хор та музиканти симфонічного оркестру – аж 110 артистів – вирушають на Міжнародний оперний фестиваль до Латинської Америки. Покажуть на фестивалі оперу Верді «Аїда». Під час музичних вечорів представлять і «Реквієм» Моцарта, і концертну симфонічну програму. Виступатимуть у Колумбії, Перу, Венесуелі, Еквадорі.
– Нині завершуються репетиції гастрольного варіанту «Аїди» (партію головної героїні виконує Людмила Монастирська. – Авт.), – розповідає генеральний директор театру народний артист України Іван Дорошенко. – Цікаво, що «Аїда» народжується в Києві й Колумбії. Артисти, постановка – наші. А ось декорації забезпечує тамтешній імпресаріо.
Очолює гастролі Олексій Баклан. Їдуть головний хормейстер Анжела Масленнікова, провідні солісти Вікторія Ченська, Ольга Фомічова, Тетяна Странченко, Дмитро Іванченко, Роман Смоляр, Михайло Ракосій. До слова, і Вікторію Ченську, й Ольгу Фомічову, як співачок високого класу, запросила на роботу на контрактовій основі,
й Національна опера України.
Бестселер за 10 гривень
Святкувати своє 25-річчя театр буде в рідному місті, разом із киянами. Повернувшись із Латинської Америки, артисти розпочнуть репетиції ювілейного гала-концерту, що планується на кінець червня. До програми увійдуть найяскравіші сцени з балетів та найпопулярніші арії з опер. А показати є що.
 – Репертуар театру великий – близько 50 вистав, – коментує генеральний директор Іван Дорошенко, який був одним із фундаторів цього театру і починав тут з «білого аркуша». – Є в колективі вистави-довгожителі, що йдуть тут понад двадцять років і які особливо полюбилися глядачам. Поміж них – дитяча фантастична опера М.Лисенка «Зима і Весна», мюзикл О.Білаша «Пригоди Буратіно». В репертуарі й великі опери – Дж. Верді «Ріголетто», П. Чайковського «Іоланта».
Бестселер театру – опера
«Івасик-Телесик, або Пастка для Відьми». Задум поставити казкову оперу для дітей «Івасик-Телесик» зародився в генерального директора. Ідея припала до душі й композитору Ігорю Щербакову. Спочатку думали оновити деякі сцени однойменної опери українського класика Кирила Стеценка. Та коли Щербаков узявся за роботу, музика полилася свіжим потоком із глибини народної криниці. І стара казка-опера зазвучала по-новому. Лібрето до нової версії опери написала музикознавець Галина Конькова, вірші – Федір Млинченко.
Вистава «Івасик-Телесик, або Пастка для Відьми» у постановці режисера Миколи Мерзлікіна дуже сподобалася глядачам. Ходять  до театру і родиною, і цілим класом (квитки – всього 10 гривень). А автори – композитор Ігор Щербаков і вже світлої пам’яті режисер Микола Мерзлікін – були удостоєні Шевченківської премії «За найкращий твір для дітей та юнацтва». Опера-казка майже десять років не сходить зі сцени. У свій ювілейний рік театр запропонував Ігорю Щербакову написати нову оперу-балет за твором Екзюпері – «Маленький принц». Тож чекаймо прем’єри.
І, насамкінець, перегорнімо книгу відгуків театру, де залишають автографи дорослі й діти. «Уперше побували на вашій прем’єрі 25 років тому. Діти вже виросли, скоро приведемо сюди своїх онуків. Пахомова». Нижче дитячим почерком: «Кльово. Дуже добре. Аня, 6 років». Є і автограф без слів: намальовано сонечко. І підпис – Оля.