Ти –жінка!

Сьогодні Київський музей російського мистецтва призначає киянам і гостям столиці тепле весняне побачення

Про кого засмутились сірі очі? Над чим сміється кароока спокусниця? Що розповів зеленоокій натурниці художник-емігрант із Петербурга… тобто із Петрограда… або із Ленінграда? Митець не відповів. Він промовчав, адже був зайнятий палітрою і пензлем.
Нову виставку картин «Фемина – Метаморфози» зібрано за допомогою антикварного салону «Дукат». Картини російських, українських і французьких живописців нещасливих 30-х років вже минулого століття донесли до нас образи сильних, спокусливих і сором’язливих, умілих, владних, люблячих і ніжних. Тих, кого називають музами, боготворять і скривджують найсильніші і не завжди найшляхетніші. П’ятдесят мальовничих, графічних і скульптурних робіт на папері і полотні, у мармурі і бронзі дивують нас нестандартною уявою творчої європейської еліти про образ жінки. У А.Архипова вона червонощока: кров із молоком «Селянка в жовтій хустці». У І.Бродського – «Дружина»: ніжна, тиха і мрійлива. П.Нікуліс представляє бабине літо «У парку». А Ф.Мородов – «Ударну комсомольську бригаду». У О.Дейнеки вона – «Бігунка» і «Студентка». А у А.Майолі – «Уклінна» у молитві за здобутки і провини неспокійного ХХ століття.
Синьоокі-кароокі трудівниці і шляхтянки, про що ви мріяли тоді, у 30-ті роки вже минулого ХХ століття? Про тихе жіноче щастя. І, мабуть, про щасливий квиток із 30-х років в ХХІ століття…