Фото – як дзеркало життя

У галереях чомусь завжди стоїть мертва тиша. Мабуть тому, що роботи, призначені для прискіпливого ока поціновувачів, покликані нести глибокі переживання. Виставки фотографій – окрема тема. У них і біль, і смуток, і радість, миттєвість і здивування. Усі роботи різні, але неодмінно викликають відчуття, які потребують тиші для осмислення побаченого.

Материнство
з різних куточків світу
У програмі місяця знімки «Фотобієннале 2007», темами якого стали «персони» та «жіноче фото», однією із найцікавіших виставок, став проект канадського фотографа Гаррі Найта під назвою «Єва». Він зібрав жінок-фотографів з різних країн: Бразилії, Іспанії, Грузії, Франції, Ірану, та Південної Африки. Упродовж року вони досліджували тему материнства, а потім об\'єднали свої різні, але однаково душевні роботи у проект «Єва».
Там і бразильська підліткова вагітність: фото шістнадцятирічної дівчини з малою дитиною не викликає осуду – у молодої мами такий щасливий вигляд, що відвідувачі мимоволі усміхаються.
Зовсім інший настрій на знімках Бенедикт Курзен із Південної Африки та Невши Таваконіс з Ірану. Вони сповнені невимовного болю: дитячі маленькі труни, як символ африканської проблеми ВІЛ/СНІДу та чорні від суму іранські матері з портретами вбитих синів.
Тема материнства виявилася напрочуд різнобічною. Вона не залишає байдужим нікого. Так на фотографіях Лурдес Сегоде історія мами-карлиці та її маленького сина. На цих знімках – саме життя. Вони такі пронизливі і сповнені любові, що глядачі бачать не карликів, а просто люблячу матір і малу безтурботну дитину.
Група «Єва» зі своїм зворушливим «Материнством» після закінчення експозиції в Києві поїде мандрувати найвідомішими світовими фотовиставками, тому встигнути зазирнути до галереї «Совіарт» необхідно до 30 квітня.

Свої з Узбекистану
Ще одним гостинцем здалеку стала серія фоторобіт Міли Тешаєвої. На 22 знімках життя простих людей, які прийняли українську гостю як свою, а отже і їхнє життя для нас теж стане ближчим і зрозумілішим. Завітайте лише до галереї РА до 2  травня.
У тій же галереї цими днями оселився проект «Квас» (Олександр Кадников, Сергій Васильєв) із серією фоторобіт під назвою «Сон Розуму породив». Вони вражають своїм різноманіттям. На фото присутній елемент миттєвості, спонтанності, неочікуваності. А самі автори пропонують розкріпоститися і помітити непомітне.