Виживання після Чорнобиля

Вивезення радіонуклідів із Чорнобильської зони може припинитися

24 квітня з нагоди 21-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС зону відчуження відвідали міністр з питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич та міністр внутрішніх справ України Василь Цушко. Міністри вшанували пам’ять загиблих героїв-пожежників, поклали квіти до пам’ятника «Тим, хто врятував світ». Також вони нагородили своїх підлеглих відомчими відзнаками.
Під час нагородження Василь Цушко пообіцяв, що найближчим часом працівникам міліції, які перебувають у зоні відчуження, значно підвищать зарплату. Нестор Шуфрич також вважає, що підвищення заробітної плати працівникам зони зможе розв’язати одну із основних проблем – вивіз радіаційного металобрухту з території зони. «Після того, як були затримані люди з великою «партією» радіаційних батарей, – говорить Нестор Шуфрич, – мною спільно з МВД було ініційовано законопроект щодо введення кримінальної відповідальності тих осіб, які вивозять радіаційний металобрухт і продукти харчування». Зі слів Василя Цушка стало відомо, що радіаційний метал із зони вивозять дорогами, які охороняють міліціонери. «Бо не можна людині (міліціонерові – Авт.) жити за 1100 гривень на місяць», – сказав Василь Цушко.
Крім браку коштів на зарплатню працівникам зони, які, до речі, протягом трьох місяців її не отримували, і лише в березні з ними розрахувалися, інших проблем немає. «Загрози забруднення підземних вод радіаційним пилом немає», – сказав Нестор Шуфрич. Також, за словами міністра МНС, найближчим часом очікується підписання контрактів з асамблеєю донорів, згідно з якими будуть виділені значні кошти для добудови об’єктів укриття ЧАЕС та зведення двох нових заводів з переробки рідких атомних відходів.
Після вдалого завершення проекту «Стабілізація», під час якого на атомній станції працювало більше п’яти тисяч людей, персонал атомної станції вдалося скоротити на півтори тисячі осіб. «Це свідчить про те, що небезпека від третього блоку реактора під контролем, – говорить Юлія Маришевич з відділу міжнародної співпраці ЧАЕС. – Задля таких результатів на станції працюють люди в небезпечних умовах». Працівникам всередині станції дозволено працювати від 10 до 30 хвилин, тобто доти, доки вони не отримають припустиму денну норму опромінення. Тому на станції працюють командами. Випромінення біля станції складає 20-40 мілірентгенів за годину, всередині станції – 500-700 мілірентгенів за годину. Середній рівень випромінення в Києві 20 мікрорентгенів за годину, що в сто-двісті разів менше, ніж біля атомної станції. Тому біля станції можна перебувати не більше 10 годин.
Нейтралізовувати небезпечні радіонукліди допомагає лише ліс. 250 тисяч гектарів лісу потребують постійного копіткого догляду. Цим займаються працівники ДП «Чорнобильська пуща». Вони проводять санітарну обробку  дерев, саджають молодняк, охороняють ліс від пожеж, а тваринний світ від браконьєрів. Нині у лісі побільшало диких звірів, особливо вовків. Довелося завезти коней Пржевальського, адже вовк їх «не бере». Вони непогано прижилися і сьогодні їх налічується майже сотня голів.  Лісничі Чорнобильської зони працюють по 15 діб, а потім стільки ж мають вихідних і виїздять на чисті території. Незважаючи на важливість лісничої роботи і так не великий колектив ДП «Чорнобильська пуща» скорочується через брак коштів. «В цьому році ми отримали фінансування 83,4 відсотка від минулорічного, – говорить директор ДП «Чорнобильська пуща» Микола Калитник, – а минулого року ми ледве кінці з кінцями зводили. Це все наслідки недоброго ланцюжка подій. Після приїзду сюди у 2005 році президента України було вирішено створювати біосферний заповідник, хоча це еталон еталонів природи, тим паче, що на біосферний заповідник ми не тягнемо. Потім змінили нашу назву з «Чорнобиль-ліс», яка була всім відома, на «Чорнобильська пуща». Хоча, насправді, пуща – це широколистяні, ялинові насадження, ледве не з ліанами, у нас такого і близько нема. У 2006 році було таке мізерне фінансування, що треба було скоротити 190 працівників, але ми цю цифру знизили до 50-ти, всіма правдами і неправдами. Цього року ми змушені із 469 працівників скоротити 170. 50 осіб ми вже попередили про скорочення, а решту – 120, думаю, що відвоюємо».