Перший млинець комом

 Цієї весни уперше було визначено рейтинг університетів України «ТОР-200 Україна.»

Виконавцем проекту виступила кафедра ЮНЕСКО з метою впровадження методик та процедур рейтингового оцінювання діяльності університетів та навчальних програм. До участі в проекті було запрошено вищі навчальні заклади України III, IV рівнів акредитації. Аналізувалися дані, надані в анкетах, відповіді на запитання яких приймалися лише за власним підписом ректора ВНЗ. До того ж, використовувалася інформація з довідника Міністерства освіти та науки України та бази даних інформаційно-виробничої системи «Освіта».
Діяльність українських університетів порівнювалася за найкращими світовими критеріями. Їх щороку визначають Інститут вищої освіти Шанхайського університету та експертна група при газеті Times. Серед них якість науково-педагогічного потенціалу (оцінювався викладацький колектив), якість навчання та міжнародне визнання закладу.
Проте, незважаючи на всю серйозність та прозорість проекту, далеко не всі ВНЗ України заповнили анкети учасників. Та й оцінюють перший рейтинг неоднозначно.
 «Я вважаю, що даний рейтинг є досить приблизним, адже важко чітко визначити критерії, за якими порівнювалися вищі навчальні заклади, – повідомив «Вечірці» працівник відділення вищої освіти  Інституту інноваційних технологій Іван Степах,– я не зовсім згоден з ним. Подібний проект здійснюється уперше, і як тут не згадати старого прислів’я – перший млинець комом».