Паркування в столиці – досвід Києва і Москви

За рішенням КДМА, з 18 квітня плата за годину паркування на всій території Києва становить 1 гривню. Проте паркувальники не квапляться знижувати розцінки. Реальна вартість парковки за одну годину наразі становить від 3 до 10 гривень.

Звичайно, назавжди по всьому місту парковка 1 грн. коштувати навряд чи буде. Тарифи перерахують зі створенням міського паркувального підприємства, що перебере на себе повноваження та функції районних парксервісів. І тут Київ може скористатися досвідом Москви, де паркування в центрі – одна із найболючіших проблем.
Тарифи на платну парковку для всієї Москви встановлюються розпорядженням московського уряду. Останнього разу їх офіційно було підвищено два роки тому і з тих пір вони не змінюються, хоча московська мерія збирається найближчим часом їх переглянути в бік зростання.
На сьогодні в Москві офіційна вартість 1 години парковки на стоянках в межах Бульварного кільця 40 рублів (це приблизно 7,5 грн.), в зоні від Бульварного до Третього кільця доведеться заплатити 30 руб. (приблизно 5,8 грн.), а на решті всієї території Москви залишити машину обійдеться 25 руб. (приблизно 4,2 грн.). Але реальна вартість години стоянки в центрі Москви може сягати 100, 200 і навіть 500 рублів за годину. Ті ж, хто бажає «зекономити» і заплатити за державними тарифами, можуть «зненацька» отримати такий сюрприз, як подряпаний цвяхом кузов і його «косметичний ремонт» обійдеться їм дорожче.