Гривня з капота

Від сьогодні у Києві діє єдиний тариф на паркування – 1 гривня за годину

 Донедавна автомобілісти паркувалися у столиці, як кому заманеться. Доки не було створено служби парксервісів, а диференційовані тарифи на паркування автомобілів  у Києві залежали від зони паркування. Вартість стоянки автівок суттєво різнилась – від 10 гривень за годину в центрі до 3 гривень на околицях (центральна частина столиці була найдорожчою – 10-30 грн. за годину паркування. – Авт.) Але, за словами заступника голови КМДА Ірени Кільчицької, це не збільшило надходжень до міського та районних бюджетів.
– Торік валові надходження до всіх десяти районних бюджетів від роботи паркувальних майданчиків становили близько 700 тис. грн. щомісячно, хоча складати вони мають, за нашими прогнозами, до 10 млн. грн., – сказала Ірена Кільчицька. – Тому столична влада має намір створити міське паркувальне підприємство й подбати про введення безготівкової оплати за паркування. Разом з тим, за узгодженням з Антимонопольним комітетом України та іншими відповідальними організаціями та установами, ще раз розглянемо й виведемо економічно обґрунтований рівень оплати за парковку.
Рішення влади брати за паркування по 1 гривні – яскравий приклад переваг конкуренції. Адже в місті діє чимало приватних структур, що подекуди беруть за відповідну послугу 24 грн. за годину. Зрозуміло, що на дешеві стоянки попит різко зросте. А щоб паркувальники не «хімічили», на майданчиках збираються встановити відеокамери.