Прослуховування гімну відбулося поза конкурсом

До першого етапу конкурсу на написання гімну Києва не потрапив жоден із 48 творів. Проте з’явився один, що має шанси отримати перемогу

Столична влада готує другий етап конкурсу на написання гімну Києва. На перший свої варіанти 48 гімнів подали 77 осіб з Києва, Харкова, Луганська, Житомира, Одеси, Дніпропетровська, Чернівців і навіть американського штату Вірджинія. Проте комісія з дев’яти осіб, яку очолив народний артист України, головний диригент Державного заслуженого академічного українського народного хору ім. Г. Верьовки Анатолій Авдієвський, забракувала всі тексти і музику.
– Конкурс дав нам зрозуміти, що на громадських засадах створити гімн Києва не вдасться, – сказав Анатолій Авдієвський. – Здебільшого там було представлено ліричні пісні у вальсоподібному ритмі. Я прямо сказав у Київській держадміністрації, що аматорам написати гімн столиці не під силу, для цього потрібні професіонали і їм необхідно платити пристойні гроші. Це коштує як мінімум 10 тис. доларів.
Але поза конкурсом варіант гімну з’явився, його навіть презентували. На прохання заступника міського голови – секретаря Київради Олеся Довгого до роботи над текстом ще в січні приступив поет Дмитро Павличко. Його твір називається «Київ – серце України». Музику написав композитор Володимир Губа.
– Я знаю, що мій твір може бути гімном столиці, – заявив Дмитро Павличко. – Пісня має урочистий політико-політичний відтінок.
За словами Анатолія Авдієвського, прослуховування гімну відбулося поза конкурсом. Як пояснили «Вечірці» в Головному управлінні культури і мистецтв, умови другого етапу перегонів на написання урочистої пісні з грошовими призами зараз лише розробляються. У ньому братимуть участь тільки професіонали.  «На цьому конкурсі і повинен бути представлений варіант Дмитра Павличка, якщо він справді претендує на перемогу», – заявив голова конкурсної комісії. Цілком можливо, що саме він стане лауреатом, оскільки гімн написаний на замовлення секретаря Київради.