Набоков у ретроспективі

Уперше в столиці відбудеться показ фільмів за мотивами творів Володимира Набокова. Покази відбудуться в кінотеатрі «Київ» 21-22 квітня

Ініціатором проведення подібної акції виступила організація «Камера обскура». Програма передбачає показ фільмів «Лолита», «Машенька», «Отчаянные», «Защита Лужина».
Ідея показу ретроспективи фільмів за мотивами творів Набокова втілюється уперше – подібні акції не проходили ані у Москві, ані у Петербурзі, ані в Києві.
Хоч доля письменника не пов’язана з Україною та її столицею, шанувальники творчості Володимира Набокова 5 років тому вирішили створити організацію «Камера обскура». Зараз у ній 25 постійних членів. Час від часу «набоківці» влаштовують конкурси перекладів, шахматні турніри, клубні засідання. У найближчих планах – спільна акція з видавництвом «Фоліо»: конкурс на найкращий переклад «Лолити» українською мовою.
«Щоправда, я не уявляю собі українську Лоліту, яка буде «шокати» та «гекати», – каже Аїда Джангірова, керівник Київської набоковської спільноти. – Але проект знаходиться на стадії розвитку і скоро читачі зможуть познайомитися з українським перекладом твору».
Організатори акції сподіваються, що кияни зможуть оцінити глибину та емоційність фільмів за творами геніального письменника, хоча сама пані Джангірова наголошує, що глядач не готовий до кінематографа такого рівня. «Інтерес та мода на Набокова існує. Але я сподіваюсь, що вони переростуть у серйозне захоплення», – говорить вона.
Покази фільмів за мотивами творів Володимира Набокова відбудуться у кінотеатрі «Київ». 21 квітня – «Лолита», «Машенька», «Защита Лужина» о 17.00, 19.00 та 21.00. 22 квітня глядачі побачать іншу режисерську роботу – фільм «Отчаянные».