Темні справи киян

У Києві уже приблизно років 5 активно розвивається екстремальний вид відпочинку – гра під назвою «Квест».

Корінням своїм вона завдячує радянській «Зірниці», в якій юні піонери виконували різні завдання, шукали  у лісах заховані скарби та пригоди. У форматі великого міста ця гра набула різних варіантів: таких, як Футквести, тобто піші пошуки скарбів; Велоквести – на велосипедах, та Автоквести – відповідно, на автомобілях. 
Одним із перших у Києві розпочав роботу проект з однойменною до гри назвою Автоквест – інтелектуальні гонки для тих, хто не забув дитинство і не проти позмагатися в ерудованості, спритності та знанні вулиць рідного міста.
Колись ці ігри починалися з групки друзів, яким було нудно на вихідних. Нині – це ціла індустрія розваг, яка проводить чемпіонати, сезонні ігри, може організувати корпоративну гру для цілої організації.
Усе це, звичайно, за гроші. Стартовий внесок у різних клубах шукачів пригод становить від 50 гривень з команди до 50 гривень з учасника,  залежно від обраної організації.
Щоб стати учасником, потрібно мати автомобіль та команду з 4-5 друзів.
З найвідоміших клубів можна назвати такі: Автоквест, «Нічний Дозор», Ажіотаж, Мегаквест, NGP та Сітіквест. Кожен із проектів має свій інтернет-сайт, свій розклад ігор, а правила майже у всіх ті самі: команда, яка хоче грати, має для початку вигадати собі назву, заявитися на сайті на конкретну гру. Потім, в зазначений час, зареєструватися на місці старту, заповнивши анкети.
Якщо вас не лякають бруд, фізичні навантаження та неймовірний страх – то вам краще звернутися до Автоквесту, «Нічного Дозору», Ажіотажу чи NGP. Якщо ж ви не хочете заради гри відмовлятися від пристойного зовнішнього вигляду і у вас абсолютно відсутнє бажання зіткнутися на «Недобуді» з бомжами чи ватагою собак, то краще обрати Light Cityquest від Сітіквесту.
Автоквести бувають двох видів – лінійні та нелінійні. Перший вид – найбільш розповсюджений, де команди по черзі виконують по одному завданню, в другому випадку вони отримують усі завдання одразу і можуть виконувати їх у будь-якій послідовності, в такій грі час, звичайно, буде чітко окреслений (від трьох до дев’яти годин).
У завданні зашифроване місце, куди потрібно дістатися, щоб отримати код. Часто-густо треба лише знайти місце, де намальований код. Але іноді завдання вимагає від учасника демонструвати акторські здібності, бігати наввипередки, перевдягатися у клоунський костюм, перепливати річку, або, скажімо, ловити рибу.
Квести весь час вигадують щось нове, щоб привернути або переманити клієнтів. Адже до когось приїжджають 30-50 команд, а до когось тільки 3. Утім, кожен з організаторів запевняє, що не боїться конкуренції і, головне, зробити якісну і цікаву гру.