Подорож із Жулян до Тбілісі

Учора столичний аеропорт «Київ», що у Жулянах, після довгої перерви прийняв перший у цьому році літак регулярного міжнародного рейсу Тбілісі – Київ. Рейси на даному маршруті виконуватимуться по середах і п’ятницях авіакомпанією «Грузинські національні авіалінії». Презентація пройшла за участю Київського міського голови Леоніда Черновецького та Надзвичайного і Повноважного посла Грузинської Республіки в Україні Григола Катамадзе.

«Мерія планує розвивати аеропорт «Київ» і профінансувати його перетворення на сучасний міжнародний аеропорт», – заявив Леонід Черновецький.
Першим регулярним міжнародним рейсом із аеропорту «Київ» став рейс на Тбілісі. Спеціалісти авіакомпанії-перевізника – «Грузинські національні авіалінії» – оцінили зручність розташування аеропорту і умови обслуговування літаків. Як повідомив «Вечірці» генеральний директор аеропорту «Київ» Сергій Никіфоров, найближчим часом можуть відкритися нові міжнародні рейси із аеропорту, що дасть йому поштовх для стрімкого розвитку.
Регулярні рейси за маршрутом Київ – Тбілісі наразі є дуже актуальними. Після ускладнення політичних відносин між Грузією та Росією, повністю припинилося транспортне, зокрема й авіасполучення між Тбілісі та Москвою. Саме тому зросла роль Києва для пасажирського сполучення Грузії з зовнішнім світом.
Як повідомив «Вечірці» Надзвичайний і Повноважний посол Грузії в Україні Григол Катамадзе, відкриття нового рейсу також дасть більше можливостей киянам відвідувати Грузію, де сьогодні стрімко розвивається ділова сфера і туризм. На сьогоднішній день Грузія проводить активну міжнародну «рекламну кампанію» для залучення в країну інвесторів та туристів, на яку протягом 2007 року із держбюджету країни виділять 7,8 млн. доларів.
Наразі грузини сподіваються, що відпочинок у Грузії, як і в радянські часи, стане популярним серед киян, а українські бізнесмени візьмуть участь у справжньому будівельному та інвестиційному бумі, що спостерігається в грузинській столиці.
Ще недавно аеропорт «Київ» хотіли перенести за межі міста, а його територію використати під будівництво. При цьому прибічники «переносу» аеропорту наполягали на тому, що він «приречений» на збитковість, бо протягом останніх двох років обслуговував лише місцеві регулярні рейси.
Проте міська влада підтримала стратегію розвитку аеропорту, що передбачає перенесення частини міжнародних рейсів з перевантаженого аеропорту «Бориспіль» до Жулян. До речі, практично всі пасажири, які здійснювали перельоти з аеропортів «Бориспіль» і «Київ», відмічають зручніше розташування київського міського аеропорту, від якого можна дістатися до центру міста майже за 5-10 хвилин, тоді як подорож з Борисполя іноді займає годину, а то і більше. Вартість квитків у міському аеропорту «Київ» на рейс Київ – Тбілісі практично ідентична вартості аналогічних квитків у «Борисполі» і становить 1212 грн. в один кінець. Але «Київ» навряд чи зможе конкурувати з «Борисполем», адже перельоти з Жулян відбуватимуться всього двічі на тиждень, тоді як з «Борисполя» до Тбілісі можна відлетіти кожного дня.