Знати, щоб жити

Акція з профілактики  гіпертонічної хвороби вчора вранці стартувала  на Хрещатику  біля  приміщення Київської мерії

Без різнокольорових  прапорів, зате у яскравих наметах, під сонячними парасолями   і просто на відкритих столиках  вздовж Хрещатика  учні медичних коледжів Києва, патронажні  медсестри Товариства Червоного Хреста, лікарі та медичні представники  фірм, які надали тонометри для акції,  вчора впродовж дня вимірювали всім охочим артеріальний тиск. ’Вечірці’ вдалося дізнатися, що за дві години, відколи розпочався цей захід,  біля кожного столика зупинилося  приблизно до півсотні  відвідувачів.
– Біля нашого столика виміряли тиск 37 осіб, – розповідає Катерина Берегова, учениця  другого курсу Міжнародного медичного коледжу. – Переважно це люди літнього віку, які знають, що у них є проблеми з підвищенням артеріального тиску.
– А вони знають, що може спричиняти це підвищення?
– Як правило, не знають і запитують нас про причини. Ми розповідаємо, звичайно, не про індивідуальні чинники, а про загальні. Це стреси, куріння, малорухливий спосіб життя, надмірна маса тіла.
–  Катерино, а ви пробуєте давати якісь рекомендації, скажімо, найпростіші?
– Звичайно, говоримо,  що не варто нервуватися, курити, пити багато кави, більше рухатися.
Поруч з Катериною працюють як справжні професіонали Олександр Якимів та Марина Салітіна, її однокурсники. Вони кажуть, що молоді люди рідко підходять, а ще рідше знають, про що свідчить підвищений тиск крові.
– Дехто з молодих навіть обурюється через свої показники і починає говорити, що в нас погані прилади і показують неточну  інформацію, – пояснює, усміхаючись,  Олександр. – Але насправді прилади у нас дуже точні. Хочете виміряти свій тиск?– запитує у мене заохочувально.
– Дякую, але вже це щойно зробила на станції метро ’Театральна’.
Тим часом до столика підійшов чоловік тридцятирічного віку і побажав  з’ясувати свій рівень артеріального тиску. Показники були трохи вищі від норми. Він дуже здивувався. Вибачившись, я запитала, чи відважиться він завтра або через якийсь час піти до лікаря, аби  обстежитися і,  можливо, почати приймати ліки, щоб не занедбувати хворобу?
– Ні, я про це забуду вже завтра, – відповів молодий чоловік, який назвався Володимиром і сказав, що він працює поваром.
– Якщо у вас така професія, то, принаймні, маєте знати, що гіпертонікам протипоказані  солоні та гострі страви , а також продукти з високим вмістом холестерину.
– Це коли надмір жиру? Я не люблю жирних страв, а тому, думаю, мені нічого такого не загрожує.
Біля столика, де працюють патронажні медсестри Червоного Хреста Шевченківського району столиці Лариса Анатоліївна та Надія Володимирівна, вимірювали тиск киянки Людмила Василівна та  Ніна Яківна. Обидві знають про свою проблему  – гіпертонічну хворобу, приймають ліки, але до лікаря звертаються не часто. Однак і вдома тиск  не вимірюють, оскільки немає апарата. Тому й радо зупинилися біля людей у білих халатах.
Молода і приваблива жінка назвалась Анжелікою , сказала, що їй 27 років і що вона вимірює свій тиск один раз на місяць. Вона гіпотонік, тобто людина, яка має понижений артеріальний тиск. Каже, що у неї сусідка лікарка  і саме вона привчила Анжеліку цікавитися своїм тиском, тому вона рада нагоді виміряти його тут, на Хрещатику.
Біля стендів з муляжами внутрішніх органів – легень, серця, печінки, понівечених різними болячками,  також зупиняються допитливі. Мене, приміром, дуже зацікавила чимала колба, наповнена якоюсь тягучою темно-коричневою рідиною.
– Тут близько 700 мілілітрів смоли – саме стільки її протягом року поглинає людина, яка викурює пачку цигарок за день, – розповідає про вміст дивовижної колби Отто Стойка, в.о. головного лікаря Київського міського центру здоров’я.
Нас одразу обступив натовп , хочеться вірити, щиро зацікавлених своїм здоров’ям людей.
Упродовж дня у 150 місцях – не тільки на головній вулиці столиці,  а на станціях метрополітену, у великих торговельних центрах, безплатно  вимірювали артеріальний тиск киянам та  гостям столиці, поширювали освітню літературу.  При мені на Хрещатику трапилася  дивна оказія: розлючена двірничка прибігла до намету, в якому роздавали брошури та буклетики про здоров’я,  і вимагала припинити роздачу, оскільки вже всі сміттєві  урни  переповнені ними. Спантеличені студентки тільки плечима знизували…
Сумно про це говорити, але особи, які мають проблеми з високим артеріальним тиском, дуже погано   обізнані щодо поведінкових факторів ризику. Рідко хто знає причини розвитку гіпертонічної хвороби. Переважна більшість опитаних не можуть  назвати жодного з них.
Артеріальна гіпертензія проявляється стійким підвищенням артеріального тиску: систолічного – 140 мм.рт.ст. і вище, і діастолічного – від 90 мм.рт.ст. і вище. Вона стає основною причиною раптової смерті, інвалідизації, втрати працездатності. 
Епідеміологічні дослідження, здійснені Національним науковим центром ’Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска’ АМН України, показали, що серед хворих на гіпертонічну хворобу 88,5% вживають алкогольні напої, 40,1% чоловіків і 5,6% жінок –  курять, 42% – мають надлишкову масу тіла, а 35% – потерпають від ожиріння.
Очевидно, все-таки не зайве хоч би один раз на рік поцікавитися свої здоров’ям, аби одержати певні знання, щоб повноцінно жити.