І серце б’ється знову

Знекровлене серце живе впродовж трьох годин. Саме протягом цього часу воно придатне для пересадки. У Київському міському центрі серця, який почне працювати вже у червні цього року, не буде жодних перешкод для здійснення таких складних операцій, як пересадка донорського серця.

У новому кардіоцентрі вперше в Україні з’явиться змога втілити на практиці так званий метод безперервності операцій. Тобто після закінчення одного втручання на серці на стерилізацію операційної та підготовку інструментарію йтимуть лічені хвилини. І на операційний стіл майже одразу можна буде класти наступного пацієнта. На цьому вчора під час відвідання Центру серця Київським міським головою  Леонідом Черновецьким наголосила начальник  Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА Людмила Кучерова.
Новий кардіоцентр обладнано справді унікальною апаратурою, блок з 5 «чистих» операційних – на рівні світових стандартів, а доставляти донорські органи сюди можна буде за допомогою гелікоптера.
Мер Києва, оглянувши першу укомплектовану операційну, відділення ангіографічних втручань, приміщення для рентгенівської та комп’ютерної діагностики та радіоізотопну лабораторію, залишився задоволеним. Він висловив готовність і надалі оплачувати з міського бюджету киянам кардіостимулятори та інші імплантанти, аби зробити медичну допомогу доступною для  всіх категорій  населення.
На жаль, смертність від серцево-судинних недуг у столиці за останні 15 років зросла на 40 відсотків. Від них щороку помирає понад 14 тисяч киян, з яких 2,5 тисячі у працездатному віці. Тому в.о.  директора Центру серця професор-кардіохірург  Борис Тодуров з оптимізмом говорив про унікальні можливості цього закладу в порятунку життя людей. «Золоті руки» вітчизняних хірургів у нас є, тепер у них з’явилася істотна допомога у вигдяді справді сучасної апаратури», – додав пан Тодуров.
Скажімо, повітря в операційних стерилізуватиме установка на зразок тієї, що очищує повітря в космічних кораблях. Є апарат і для підігріву повітря, якщо, приміром,  на операційному столі перебуває кількамісячне, а то й кількаденне немовля. Комп’ютерний томограф дає картину стану організму за 64 показниками. В операційній є обладнання для подання сигналу і відображення ходу операції на моніторах не лише в науково-дослідних закладах Києва, а, практично, в будь-якій клініці світу. У відповідальний момент директор має можливість зв’язатися з нью-йоркськими колегами, або зі своїм  наставником  Рандасом Батістою з Італії.